Nederland niet langer op de eerste plaats persvrijheid

woensdag 29 april 2015

Overal wordt het voor journalisten moeilijker hun werk te doen zonder gehinderd te worden door regeringen, fundamentalisten, criminelen, economische belangen of het leger. Wereldwijd is de mate van persvrijheid op het laagste punt in tien jaar, blijkt uit het jaarlijks rapport 'Persvrijheid 2015' van Freedom House. De cijfers worden zaterdag toegelicht tijdens het Festival van het Woord in De Balie.

‘Journalisten staan steeds meer onder druk’, zegt Leon Willems van Free Press Unlimited. ‘Informatie wordt in toenemende mate misbruikt als wapen.’ In 2014 werden verslaggevers in het Midden-Oosten, Zuid-Azië en Latijns-Amerika door terroristen en criminele bendes ontvoerd. Op ieders netvlies staan beelden van de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley door IS. Hij was een slachtoffer in een lange rij. In ondermeer China, Rusland, Turkije en Egypte gebruikten autoriteiten routinematige arrestaties en censuur om critici tot zwijgen te brengen.

Ranglijst

Van de 199 landen die in 2014 onderzocht zijn, krijgen slechts 63 landen het predicaat 'vrij'. Nederland staat op plaats drie (op nummer 1 in 2013), samen met België en Finland. Op een gedeelde eerste plaats staan Noorwegen en Zweden. 

Europa kent een hoge mate van persvrijheid, maar juist hier is een flinke verslechtering te zien. Griekenland, Servië, IJsland en Hongarije zakten op de ranglijst en ook landen die bij de EU willen horen zoals Turkije en Macedonië daalden sterk. Laagste landen op de ranglijst zijn Wit-Rusland, de Krim, Cuba, Equatoriaal-Guinea, Eritrea, Iran, Noord-Korea, Syrië, Turkmenistan en Oezbekistan.