Moeten journalisten noodverordeningen aan hun laars lappen?

dinsdag 14 februari 2012

Bij de hoogwatertoestanden van begin januari in Tolberter Petten en Woltersum gingen alle alarmbellen af. GRIP 4, de hoogste coördinatiefase, werd afgekondigd. Wat betekent zo’n GRIP 4 voor communicatieprofessionals en voor journalisten? Heeft het invloed op de kwaliteit van de boodschap die wordt overgebracht? Hierover gaat het debat dat de Noorder Pers Sociëteit organiseert op maandag 20 februari in Groningen.

‘Woltersum’ roept meer vraagtekens op. Zo werden journalisten geweerd uit de bedreigde gebieden. Ook op eigen risico mochten ze de geëvacueerde polders bij Boerakker en Woltersum niet betreden. Waarom niet? In juridische zin is er nogal wat voor nodig om een journalist te belemmeren in zijn werk. Is een noodverordening daarvoor voldoende of zouden overheden zich eens achter de oren moeten krabben voordat zij het journaille van bepaalde plekken weren? En hoe gaat een communicatieprofessional met zo’n crisissituatie om? Hoe lastig is het om journalisten tegen te houden en waarom moet dat toch?

Chris Klomp (o.a. werkzaam voor Algemeen Dagblad), Goos de Boer (RTV Noord) en Ana van Es (de Volkskrant) maakten de strikte regels aan den lijve mee. Klomp was lang illegaal aanwezig in Woltersum, De Boer verstopte zich in de molen aldaar en Van Es reed undercover mee in een auto naar de bedreigde dijk in de Tolberter Petten.

Jan Brouwer, RUG-hoogleraar algemene rechtswetenschap, zal de zaak juridisch toelichten en burgemeester André van de Nadort van Ten Boer zal vertellen waarom journalisten niet in de bedreigde gebieden welkom waren. Communicatieadviseurs van de Hulpverleningsdienst en Regiopolitie Groningen vertellen hoe zij het hoge water hebben beleefd en hoeveel uur ze hebben geslapen die week.

Programma 20 februari:

17:30 uur Inloop
18:30 uur Moeten journalisten de noodverordeningen aan hun laars lappen?
19:15 uur Borrel en eten

Lokatie: café ‘De Sleutel’ aan de Noorderhaven 72 in Groningen.

Lees ook het artikel over dit onderwerp op De Nieuwe Reporter