Mediadebat houdt op te bestaan

dinsdag 1 februari 2011

De Stichting MediaDebat stopt per 1 februari. Haar taken worden overgenomen door de Raad voor de Journalistiek. Voor de zelfregulering in de media was het in 2005 opgerichte Drieluik Nieuwsmonitor-Raad voor de Journalistiek-MediaDebat het gezicht.

De reden om Stichting Mediadebat op te heffen was dat er financieel onvoldoende draagvlak was om haar geformuleerde ambities waar te maken. De NVJ, een van de oprichters, betreurt dit.

De Raad voor de Journalistiek zoekt nu naar mogelijkheden om de debat-functie verder handen en voeten te geven. Een ‘Podium voor Pers en Publiek’ blijft onverminderd nodig in de woelige debatten rondom media en media-gedragingen.

In totaal organiseerde de Stichting MediaDebat van 2005 tot 2010 ruim 40 debatten op uiteenlopende locaties, van Uden tot Beilen, Den Bosch tot Alkmaar, in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Zij waren alle gericht op het verduidelijken naar het publiek toe van journalistieke keuzes, mores en grenzen, en het discussiëren met publiek en met collega-journalisten over achterliggende motieven. De debatten leidden daarmee niet alleen tot beter begrip, maar ook tot verscherping bij de media zelf van eigen afwegingen en argumenten.