Laroes: ‘Substantieel netwerk correspondenten essentieel’

donderdag 4 maart 2010

Met het debat ‘We sluiten de luiken’ vraagt de NVJ aandacht voor de toekomst van de buitenlandjournalistiek en de positie van correspondenten. Er speelt zich een stil drama af en volgens oud-correspondent Ingeborg Beugel is de maat nu echt vol. ‘Door wurgcontracten hebben correspondenten geen poot om op te staan.’ Volgens Hans Laroes, hoofdredacteur van het NOS Journaal, ligt het genuanceerder en wordt het huidige budget voor correspondenten in het buitenland gehandhaafd.

Nederland stond altijd bekend om haar journalistieke aandacht voor het buitenland. Vanuit de haarvaten van de samenleving werd verslag gedaan en duiding gegeven aan het nieuws ver weg. De Nederlandse media gaan er prat op te beschikken over een uitgebreid correspondentennetwerk. Maar schijn bedriegt, vindt oud-correspondent Ingeborg Beugel. De afgelopen jaren is flink bezuinigd op die netwerken met als gevolg dat de correspondenten halve of hele continenten moeten verslaan. Het tarief waarvoor zij dat moeten doen staat ernstig onder druk. Bovendien wordt nieuws niet bepaald door het belang ervan, maar door budget – ‘in de wandelgangen de terreur van de streepjes’, aldus Beugel.
Hier bovenop komt nu het plan van de NOS om fors te gaan ingrijpen in haar netwerk. Correspondenten krijgen te horen dat ze met ingang van volgend jaar ofwel niet langer voor de organisatie werken of moeten rouleren. ‘Daarmee wordt de jarenlange investering in kennis en ervaring in één klap vernietigd’, zegt Beugel. ‘Er is geen enkele reden om ze weg te halen. Ze functioneren goed, zijn zo goed ingewerkt dat ze journalistiek inhoudelijk ingevoerd zijn en een groot netwerk hebben opgebouwd.’

Volgens hoofdredacteur Hans Laroes is het systeem van vroeger, waarin correspondenten tot in lengte van dagen op één standplaats bleven niet goed, zo zegt hij in een reactie op Villamedia. ‘We streven ernaar om na vijf à zeven jaar te rouleren, zodat ze de afstand van een buitenstaander, een frisse blik behouden.’
Volgens Laroes gaat het om een ‘budgetneutrale operatie’ en zeker niet om een bezuiniging. ‘Een substantieel netwerk van buitenlandcorrespondenten is een essentieel onderdeel van een publieke journalistieke organisatie’, zo benadrukt hij.

Volgens Ingeborg Beugel hebben de bedenkers van het roulatieplan werkelijk geen idee wat correspondentschap inhoudt. ‘Als bevlogen journalist en nieuwsconsument wind ik me daar enorm over op’, aldus Beugel. Het ergste is dat de buitenlandcorrespondenten niet massaal in opstand kunnen komen. ‘Met hun wurgcontracten hebben ze geen poot om op te staan.’ Dat maakt dat zich een stil drama afspeelt.

Volgens Laroes ligt het allemaal wat genuanceerder. Het huidige budget voor correspondenten in het buitenland wordt gehandhaafd, en alleen met diegenen van wie het contract afloopt wordt gepraat over een nieuwe standplaats. Daarbij zou zoveel mogelijk de voorkeur van een correspondent worden gevolgd. ‘Ze onderschrijven allemaal het uitgangspunt van roulatie’, zegt Laroes. ‘Wat niet wegneemt dat zo’n moment altijd wel wat onrust met zich meebrengt.’

Het debat ‘We sluiten de luiken’ wordt donderdag 4 maart gehouden in Desmet Studio's, Plantage Middenlaan 4a, Amsterdam, vanaf 20.00 uur. Debatteer mee met Wouter Kurpershoek, Herman van Gelderen en Mustapha Oukbih en vele anderen.

In verband met het beperkt aantal plaatsen is het raadzaam je vooraf aan te melden via omroep@nvj.nl

Adresgegevens en routeaanwijzingen: www.desmet.tv