Informatie websitebezoek alleen na vordering

maandag 21 februari 2011

Justitie mag alleen na vordering sites benaderen om informatie rond websitebezoeken af te staan. Zo blijkt uit de antwoorden van minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid in antwoord op de kamervragen van partijgenoot Jeanine Hennis-Plasschaert. Zij stelde vragen naar aanleiding van een artikel op Webwereld over het bluffen van de politie om IP-adressen van websitebezoekers te achterhalen. De NVJ vindt het positief dat de minister het gedrag niet goedkeurt, maar acht het alternatief van Opstelten nog steeds geen goede oplossing.

Voortaan moeten opsporingsambtenaren van de bevorderingsbevoegdheid gebruik maken. Opstelten schrijft: ‘Een vordering mag pas daadwerkelijk worden gedaan als alle belangen tegen elkaar zijn afgewogen en de uitkomst is dat het opsporingsbelang zwaarder dient te wegen.’

De NVJ vindt het positief dat de minister het gedrag niet goedkeurt, maar het alternatief van Opstelten vormt in de ogen van de NVJ nog steeds geen goede oplossing. ‘In onze optiek zou alleen de rechter moeten kunnen besluiten tot het zware middel om journalistiek (bronnen)materiaal op te vragen, ook dus als het gaat om het opvragen van IP-adressen bij redacties van onafhankelijke nieuwsmedia’, aldus algemeen secretaris Thomas Bruning. ‘Alleen dan voldoet Nederland aan de gestelde vereisten, zoals vastgesteld in de recente uitspraak van het Europese Hof in kwestie Autoweek vs. de Nederlandse Staat.
Daarin stelt het Hof dat de rechter eerst om een afweging en toestemming gevraagd moet worden, alvorens tot een vordering van journalistiek (bronnen)materiaal kan worden overgegaan.’

De NVJ dringt er al langer op aan dat de bescherming van journalistieke bronnen in een wet worden vastgelegd. Een wetsvoorstel is in de maak maar moet door de minister nog naar de Kamer worden gestuurd.