I Love Sportjournalistiek

woensdag 7 maart 2012

Afgelopen vrijdag organiseerde Vers in de Pers een evenement speciaal voor sport(journalistiek)liefhebbers. Een hele avond praten en nadenken over sportjournalistiek met Ton Bennink (docent FHJ Tilburg), Arno Vermeulen (Chef Voetbal bij NOS Studio Sport), Mark Misérus (de Volkskrant), Anne Joldersma (NUsport), Ragnar Niemeijer (NOS Langs de Lijn) en Sjoerd Mossou (AD Sportwereld). ‘Laat sporters meer zélf bepalen met wie ze waarover willen praten.’

De eerste helft:
Hoe is de samenwerking met de persvoorlichters? Hoe ga je om met partijdigheid als verslaggever? Waarom kwam Ajax zoveel in het nieuws het afgelopen jaar en is dit terecht? Wordt er neergekeken op sportjournalistiek binnen de journalistiek?

Het laatste gelukkig steeds en steeds minder, maar de invloed van persvoorlichters lijkt alleen maar te groeien. Daarbij werd Kees Jansma bij de KNVB als positieve uitzondering genoemd, maar hij is dan ook oud-journalist. Het lijkt zelfs alsof voorlichters bij kleinere clubs meer te zeggen willen hebben dan bij grotere clubs. Laat sporters meer zélf bepalen met wie ze waarover willen praten, was de oproep van de journalisten dan ook.

De rust:
Er werden drankjes besteld om de keel te smeren en bekenden of minder bekenden aangeschoten om nog eens na te praten over de discussieonderwerpen.

De tweede helft:
In de tweede helft was het tijd voor de speeddates. De deelnemers werden verdeeld over de zes journalisten, die elk aan een eigen tafel zaten. Dé kans om eens te vragen naar die felbegeerde stage bij Studio Sport, erachter te komen hoe je toch aan zo’n mooie verslaggeversplek komt en nog veel en veel meer. Na zeven minuten, klonk de bel en draaiden de groepen door naar een andere journalist.
Rond de klok van tien waren de groepjes allemaal bij de zes journalisten op visite geweest.
Natuurlijk waren deze speeddates veel te kort voor de echte liefhebbers en dus bleven nog veel journalisten en ViP’ers plakken om door te praten.

Tekst: Annemarie de Kunder