Huub Elzerman Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

woensdag 9 november 2011

Huub Elzerman (67) is woensdag 9 november benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij krijgt de koninklijke onderscheiding wegens zijn grote belangeloze inzet voor het journalistieke vak. Elzerman heeft zich vanaf 1979 ingezet voor NVJ en diverse bestuursfuncties, naast zijn betaalde functies in de media. De laatste drie jaar was hij voorzitter van de NVJ. Elzerman maakte zich sterk voor de verbetering van de rechtspositie van journalisten. Ook zette hij zich in voor goede beroepsopleidingen voor journalisten in binnen- en buitenland. Huub Elzerman nam woensdag afscheid als voorzitter van de NVJ. Hella Liefting werd benoemd tot zijn opvolger.

Burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem reikte Huub Elzerman woensdag 9 november de versierselen uit die bij de Koninklijke onderscheiding horen.
 Huub Elzerman, oud-chef economieredactie bij Trouw, oud-directeur van de School voor Journalistiek in Utrecht en oud-directeur/hoofdredacteur van RTV Noord-Holland, krijgt de onderscheiding voor zijn belangeloze inzet voor het journalistieke vak en de positieverbetering van journalisten, in binnen- en buitenland. Recentelijk nog wist hij een instroomproject te realiseren, waardoor jonge journalisten aan de slag konden. Zijn speciale aandacht ging ook uit naar goede beroepsopleidingen waar in zijn ogen kwaliteit en verantwoordelijkheid beginnen. En Elzerman zette zich in voor een klimaat waarin journalisten in vrijheid kunnen werken. Hij was een van de initiatiefnemers van het Persvrijheidsfonds, begeleidde de fusie tussen FreeVoice en Press Now tot Free Press Unlimited en is nog steeds actief voor de organisatie. Elzerman is lid van de Federatieraad FNV, lid van de raad van advies Centrum voor Communicatie en Journalistiek, Hogeschool Utrecht en bestuurslid Stichting de Christelijke Pers.

Agnes Jongerius

Bert de Jong (fotografie: Kees Beekmans/Verbeeld)

Eerder op de dag sprak FNV-voorzitter Agnes Jongerius in de Philharmonie in Haarlem over een bijzonder mens, die binnen de Federatieraad door zijn jarenlange observatie als journalist bij Trouw wist hoe de hazen liepen. Volgens NVJ’s vice-voorzitter Bert de Jong was de subtiele wijze de kracht van Elzerman. ‘Het woord schande, het klonk ons als muziek in de oren. Daarbuiten is hij de diplomaat en lijkt hij soms de goedmoedigheid zelve. Maar waar hij ook was, hij hield de belangen van journalisten en de NVJ scherp in de gaten.’
Wim Kok noemde in een videoboodschap Huub Elzerman een heel goed voorzitter van de NVJ. ‘Die juist door zijn onafhankelijkheid, bezonkenheid en zijn durf om als het nodig was positie te kiezen en een lijn uit te zetten. Hij heeft op een goede manier de organisatie NVJ een gezicht gegeven in de wereld van de media maar ook in de wereld van de FNV.’