Hans Verploeg Memorial Fund: krant en film over Turkse persvrijheid

donderdag 3 mei 2012

Het Hans Verploeg Memorial Fund 2012 heeft het mogelijk gemaakt dat er een vertaling kwam van de Gevangen Krant, waarin Turkse gevangen journalisten zichzelf interviewen. Ook een film die journalist Mehmet Ülger over Nedim Şener en Ahmet Şık maakte, werd financieel gesteund door het Hans Verploeg Memorial Fund. Dit maakte Inge Brakman op 3 mei, de Dag van de Persvrijheid, bekend. De krant en de film werden tijdens de dag gepresenteerd.

De Gevangen Krant bevat een selectie van vertaalde artikelen uit de Tutuklu Gazete, die wordt uitgegeven door de Turkse vakbond TGS. Hierin schrijven Turkse gevangen journalisten over hun arrestatie en over persvrijheid. Inmiddels zijn er van de Tutuklu Gazete twee edities verschenen met een eerste oplage van 40.000 en een tweede oplage van 120.000 exemplaren.

In de film Journalist of Terrorist komen de recent vrijgekomen onderzoeksjournalisten Nedim Şener en Ahmet Şık aan het woord. De twee journalisten staan symbool voor het gebrek aan persvrijheid in Turkije. Begin 2012 zaten 106 journalisten vast in Turkije, dat waren er in 2009 nog 29. Ahmet Şık geeft zondag 6 mei een lezing in Amsterdam over persvrijheid in Turkije.

Het Hans Verploeg Memorial Fund werd in maart van dit jaar opgericht, nadat oud-NVJ-secretaris Hans Verploeg postuum werd onderscheiden met de Prijs van het Vrije Woord door het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Het geldbedrag dat met de prijs is gemoeid, werd als startkapitaal ingezet en aangevuld tot 30.000 euro om in de komende jaren mensen met een bijzondere verdienste in de schijnwerpers te zetten.

Hans Verploeg was ruim 25 jaar algemeen secretaris van de NVJ. Hij was medeoprichter van de Stichting Communicatie Ontwikkelingssamenwerking, die later overging in Free Voice, waarvan hij tot zijn overlijden in 2010 voorzitter was. Free Voice is vorig jaar samen gegaan met Press Now in Free Press Unlimited. Ook als bestuurslid van de Internationale Federatie van Journalisten, IFJ, hield Verploeg zich intensief bezig met de veiligheid van journalisten in bedreigde gebieden en aarzelde hij niet om regeringen aan te spreken wanneer zij journalisten het werken onmogelijk maakten en geen ruimte gaven aan het vrije woord.