Gegeven paard

dinsdag 20 oktober 2015

Kent u dat? Je geeft een cadeautje en je blijkt de plank flink mis te slaan. Het gegeven paard wordt diep in zijn bek gekeken. Sneu. Dat hebben we bij de NVJ ook wel eens: een CAO waar lang niet iedereen blij mee is: ‘Waar zijn mijn seniorendagen?’, een toch te mager sociaal plan: ‘Geen gouden handdruk?’, ongewenste minimumtarieven voor freelancers: ‘Wij onderhandelen onze eigen tarieven!’. En we bedoelen het heus goed.

Zo riep de NVJ ook driewerf schande bij het BDU-initiatief met werkervaringsplaatsen: 32 uur werken voor 350 euro per maand. Volgens de NVJ was er sprake van uitbuiting en verdringing. Er volgde een NVJ-klacht bij de Inspectie Sociale Zaken. Maar dan Villamedia van een paar weken geleden: ‘Geen spijt van werkervaringsplek bij BDU’, zegt Redmar Smit, 22 jaar en net afgestudeerd. Tja, en dan lijkt je klacht opeens een ongewenst cadeautje.

De NVJ vond (en vindt) dat sprake is van een gewone arbeidsovereenkomst en dat BDU in strijd handelt met de wet minimumloon door onder het mom van werkervaringsplaats een dergelijk schertsbedrag te betalen. En eigenlijk zegt Redmar dat ook:  ‘Ik durf toch wel te zeggen dat ik ze veel werk uit handen heb genomen. Ik dacht soms ook: Als ik hier “gewoon” was komen werken, had ik ook al die dingen moeten leren die ik nu geleerd heb. Dat is normaal, dat moet iedereen die begint met een baan.’

Kijk, daar heb je het al: gewoon werk dat dus gewoon betaald moet worden. En dus Redmar, duwen we nog even door. De Inspectie meldde na een onderzoek van zeven maanden: ‘Uit het inspectieonderzoek is gebleken, dat bij twee onderzochte werkervaringsplaatsen geen dienstbetrekking is vastgesteld.’ Kous af, dossier gesloten.  Maar ondanks het feit dat Redmar niet ontevreden is, zijn wij het wel. Niks kous af. Naadje van de kous! Want wat staat er dan in het inspectierapport en wat is er precies onderzocht? Een verzoek om toezending van het rapport blijft twee maanden liggen. Een verlossend telefoontje:  ‘Helaas deze informatie mogen we u niet geven, maar als u er nu een WOB verzoek van maakt…’. Bij dezen dan.

Nee, dat kan dan weer niet, het moet een officieel WOB-verzoek zijn, maar dat mag (oh gunst) hetzelfde verzoek zijn hoor. Dus gaat hetzelfde verzoek de deur uit maar nu met de aanhef WOB-VERZOEK. Half september de mededeling dat gezien de ‘bewerkelijkheid van het verzoek’, de afdoeningstermijn van vier, naar acht weken wordt verlengd. En onlangs liet de Inspectie weten dat belanghebbenden nog hun zegje over het WOB-verzoek mogen doen. Het duurt dus nog even, maar we wachten af, en geven niet op, voor uw eigen bestwil.