Dag van de Persvrijheid, 2 mei: met John Goetz, Anabel Hernández, Aktas Erdogan en Carolien Borgers

woensdag 30 april 2014

De Persvrijheidlezing wordt dit jaar verzorgd door de in Berlijn woonachtige Amerikaanse onderzoeksjournalist John Goetz. Zijn lezing heeft als titel Why the NSA loves Journalists.

Goetz recente boek Geheimer Krieg veroorzaakte veel ophef.  Hij beschrijft daarin hoe Duitsland betrokken is bij de Amerikaanse oorlog tegen het terrorisme. Bijvoorbeeld bij aanvallen van Amerikaanse drones in Jemen en Somalië. Deze drones worden aangestuurd in Duitsland vanuit een Amerikaans hoofdkwartier in de buurt van Stuttgart en maken veel burgerslachtoffers.

In zijn lezing gaat Goetz in op de gevolgen van de activiteiten van de NSA en andere inlichtingendiensten voor het vak en de beroepspraktijk van journalisten. Hoe bescherm je bronnen en hoe ver reikt de verantwoordelijkheid van de journalist?

Ook is er deze middag aandacht voor twee bijzondere journalistes.
De Mexicaanse Anabel Hernández krijgt de prijs van het Hans Verploeg Memorial Fund voor haar moedige onderzoek naar politieke corruptie, georganiseerde misdaad en drugskartels in haar land. Zij komt de prijs persoonlijk in ontvangst nemen.

De Nederlands-Turkse Füsun Erdogan zit sinds 2006 vast in Turkije en is tot levenslang veroordeeld. De World Association of Newspapers (WAN) heeft haar op de eerste plaats gezet van journalisten die ten onrechte vast zitten. Haar zoon Aktas Erdogan is aanwezig op de Middag van de Persvrijheid.

Verder worden de Internationale Persvrijheidbarometer Freedom House 2013 en de Nederlandse Persvrijheid Monitor 2013 gepresenteerd en is er een optreden van cabaretière Carolien Borgers.
De middag wordt afgesloten met een borrel.

Het avondprogramma van Free Press Unlimited Uploads from a burning street met Frénk van der Linden, Arnold van Bruggen (The Sochi Project), Jeroen Akkermans (RTL4), Kateryna Myasnikova (Independent Association of Broadcasters, UKR), Amnesty International en vele anderen begint om 20.00 uur  

Aanvang: 16.00 uur (café open vanaf 15.00 uur)

Locatie:  de Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam

Aanmelden:
Het middag- en of avondprogramma is gratis voor NVJ-leden en studenten. 
Aanmelden per e-mail: vereniging@nvj.nl 

Aanmelden voor het middag- en of avondprogamma voor niet-leden: via persvrijheid.nl.