COLUMN: De Europese politiek verslaan? Vier tips voor de aankomend correspondent

maandag 25 januari 2016

Journalisten worden tegenwoordig geacht zich te specialiseren, schreef ViP-voorzitter Peter Smet vorige week al in zijn column. Afgelopen week mochten een ViP-lid en ondergetekende allebei voor de eerste keer naar het Europees Parlement in Straatsburg toe. Het bleek de ideale gelegenheid om te kijken hoe je een niche maakt van Europese politiek verslaan. 

1. De tolk is je beste vriend, maar leer ook je talen

De koptelefoons vliegen je om de oren in het Europees Parlement. Officieel worden er 24 talen gesproken en dat betekent dat je niet zonder tolk kunt. Gelukkig zijn de plenaire vergaderzaal, de zaal voor persconferenties en zelfs het perscentrum uitgerust met koptelefoons, waardoor je de vele debatten vertaald kunt horen. Niet elke taal wordt altijd getolkt, maar voor ons taalgebied heb je altijd wel een goed alternatief als het Nederlandse kanaal 'offline' is, zoals Engels, Duits of Frans. Onthoud ook de vuistregel die ik kreeg: in hoe meer talen iets wordt vertaald, hoe belangrijker het is.

Tijdens een borrel sprak ik een Nederlandse tolk die zeven(!) talen kon vertalen naar het Nederlands. Maar haar kun je natuurlijk niet meenemen naar je interviews; ze heeft het druk genoeg. Daarom is het sowieso verstandig aan je talenkennis te werken als je het Europees Parlement wilt verslaan. Stel, je wilt de voorzitter van een commissie interviewen (of het nou gaat om de relatie met Israël of om blauwvintonijn) en diegene spreekt geen Nederlands, dan dien je een andere taal te beheersen voor een goed, inhoudelijk gesprek.

2. Kijk eens buiten

Niet alles gebeurt in de plenaire zaal. Ga letterlijk eens naar buiten, ook al moet je bij terugkomst door de beveiliging - die niet zou misstaan op een vliegveld (jas uit, riem af, laptop uit je tas). Zo vond bij het parlementsgebouw een Pools protest plaats net voordat de premier van Polen zou spreken in het Parlement. De aanwezige Polen demonstreerden niet tegen de regering, maar juist ervoor. Als je geen tijd had gehad om naar Polen te gaan om met voorstanders te praten, dan was dit een ideaal moment om alsnog hun kant van het verhaal te horen.

Vat naar buiten kijken ook figuurlijk op: ga op zoek naar mensen die te maken hebben met de besluiten die het Parlement neemt en maak die tastbaar.

3. Werk aan je dossierkennis

Het gaat in het Europees Parlement niet altijd om de simpelste zaken. Wil je bijvoorbeeld een debat volgen over de 'digitale interne markt' , weet dan vooraf waarover de parlementariërs gaan praten. Lees de dossiers die zijn aangelegd, begrijp de belangrijkste begrippen, maar weet ook wat de concrete gevolgen zijn. De website van het Europees Parlement is daarvoor ideaal. Niet alleen vind je daar tijdens vergaderingen real-time wie aan het praten is, ook vind je er alle beleidsstukken en notities. Het is soms even zoeken, maar heb je de site eenmaal door, dan is-ie ontzettend waardevol.

4. Stel prioriteiten

Ik vond het opvallend hoe rustig de perstribune was bij het debat over het Nederlandse voorzitterschap en hoe druk de persconferentie achteraf werd bezocht. Achteraf bleek dat logisch. Premier Rutte zei bij het debat weinig nieuwe dingen en de persconferentie was juist het moment om hem toch iets te ontlokken. Mijn reispartner was ook goed in het stellen van zulke prioriteiten. Ze begreep al snel dat ze voor haar onderwerpen meer had aan afspraken met Nederlandse Europarlementariërs dan aan het bijwonen van debatten van begin tot eind.

 

De NVJ biedt leden en/of bestuursleden van de NVJ een podium om hun visie op de journalistiek onder de aandacht te brengen of commentaar te leveren op actuele ontwikkelingen in de media. Zij doen dit op persoonlijke titel en vertolken niet noodzakelijkerwijs de standpunten van de vereniging.