Brief aan Donner

dinsdag 26 juli 2011

‘Het ministerie van Binnenlandse Zaken nodigt de NVJ uit om te komen praten over de plannen van minister Donner met betrekking tot de Wet openbaarheid van bestuur (Wob)’, aldus algemeen secretaris Thomas Bruning. ‘Dat is hard nodig, vooral na de ondoordachte dagdromen, die minister Donner op 3 mei met ons deelde. Voordat we in gesprek gaan, willen we de minister op voorhand enkele dingen duidelijk maken.’

‘In zijn voorstellenbrief aan de Tweede Kamer stelt de minister namelijk wel erg gemakkelijk dat het in Nederland wel goed zit met de openbaarheid van bestuur. Onze indruk is juist dat ons land afzakt van gidsland naar middenmoter. Sinds de invoering van de Wob in 1980 is het aantal beperkingen alleen maar toegenomen.
Zijn nadruk op zogenoemde ‘bestuursintimiteit’ past in deze zorgelijke trend. Dat staat immers haaks op het wettelijke uitgangspunt dat de burger het recht heeft om bestuurlijke besluitvormingsprocessen te doorzien. Bepleiten dat openbaarheid beperkt moet worden tot alleen de uitkomsten van de besluitvormingsprocedure zou leiden tot de opvatting dat de Wob afgeschaft moet worden. Dat kan niet de bedoeling zijn.
We zijn het wel met de minister eens dat problemen deels kunnen worden voorkomen doordat bestuursorganen hun informatie zelf zo toegankelijk mogelijk maken. Op het moment dat je je eigen huishouding op orde hebt, hoef je van Wob-verzoeken niet in de war te raken.
In de ogen van de NVJ is er een direct verband tussen de overlast van een Wob-verzoek en de kwaliteit van de archiefvoering. Inspirerend is om te zien wat in Noorwegen op landelijk niveau gebeurt. Daar kan iedereen door documenten zoeken via de website www.oep.no en vervolgens geautomatiseerd verzoeken om inzage in stukken. De lagere belasting van het ambtelijk apparaat en de betere dienstverlenging ogen als een droom voor iedere betrokkene.’
Thomas Bruning, algemeen secretaris NVJ

De brief aan Donner kwam tot stand in samenwerking van de Wob-commissie van de NVJ, waarin waarin Arthur Maandag, Brenno de Winter en Thomas Bruning zitting hebben. Download de volledige brief [pdf].

Zie ook het NVJ-onderzoek naar de effecten van de Wob [pdf].

Alles over de Wob vindt u in het Wob-dossier op Villamedia.