De Nederlandse Vereniging van Journalisten wordt in de besturen van verschillende organisaties vertegenwoordigd. Op dit moment zijn er vacatures bij de Stichting Reprorecht, LIRA en het Stichtingsbestuur van de Raad voor de Journalistiek.
De Nederlandse Vereniging van Journalisten wordt in de besturen van verschillende organisaties vertegenwoordigd. Op dit moment zijn er vacatures bij de Stichting Reprorecht, LIRA en het Stichtingsbestuur van de Raad voor de Journalistiek.
Geïnteresseerde leden van de NVJ kunnen reageren op de verschillende vacatures door vòòr 2 december a.s. een korte motivatie en CV te sturen aan Pauline Niels, bestuurssecretaresse NVJ, pniels@nvj.nl o.v.v. de vacature waarnaar de interesse uitgaat.
Stichting Reprorecht zorgt met de reprorechtregeling dat bedrijven voor een passend bedrag informatie digitaal en op papier kunnen kopiëren, en dat de vergoeding terechtkomt bij de makers. De vergoedingen worden ieder jaar verdeeld onder de rechthebbenden: auteurs, beeldmakers en uitgevers. De makers ontvangen hun vergoeding via hun uitgever, via Stichting Lira of via Stichting Pictoright.
Het bestuurslid heeft zitting in het toezichthoudend bestuur dat 4 keer per jaar bijeen komt. Daarnaast is de bestuurder aanwezig bij overleggen met de makers.
Reprorecht betaalt vacatiegeld (310 euro per vergadering) en vergoedt reiskosten.
LIRA is de auteursrechtenorganisatie voor schrijvers, vertalers en freelance journalisten (of hun erfgenamen). Lira zet zich in voor een betere positie van makers van tekst door uitoefening, bescherming en bevordering van auteursrechten. Lira beheert (collectief) auteursrechten van schrijvers en verdeelt vergoedingen onder alle tekstmakers die daar recht op hebben. Via het Lira Fonds steunt Lira organisaties en activiteiten die de sociale en culturele positie van tekstmakers versterken. Als gezaghebbende, auteursrechtelijke belangenbehartiger met meer dan tienduizend aangesloten auteurs is Lira transparant, flexibel, betrokken en servicegericht. Voor Lira staat het belang van de rechthebbenden centraal.
Voor vergaderingen (12 x per jaar) en relevante bijeenkomsten is het vacatiegeld € 190,-
De Raad voor de Journalistiek (een onafhankelijke instantie waar belanghebbenden terecht kunnen met klachten over journalistieke activiteiten, die naar hun oordeel niet goed zijn afgehandeld door het medium zelf) is ingesteld door de Stichting Raad voor de Journalistiek. De organisaties die deelnemen in de Stichting, de participanten, dragen financieel bij aan de instandhouding van de Raad en daarmee aan het mogelijk maken van zijn werk. Het bestuur van de Stichting, dat bestaat uit vertegenwoordigers van de participanten, is momenteel op zoek naar een nieuw bestuurslid die de NVJ zal vertegenwoordigen.
Het Stichtingsbestuur benoemt de leden van de Raad voor de Journalistiek, stelt het Reglement voor de werkwijze van de Raad vast en is verantwoordelijke voor begroting en positionering van de Raad.
Het Stichtingsbestuur is op zoek naar een kandidaat die strategisch mede sturing kan geven aan de Stichting, en vragen van deze tijd goed kan doorzien, zoals het belang van zelfregulering als het gaat om het naleven van de ethische codes voor journalisten, maar ook de positionering van de Raad in de Nederlandse journalistiek. Het Stichtingsbestuur komt 3 maal per jaar bijeen.