Bert de Jong, Agnes Koerts en Huub Elzerman tot ereleden benoemd

maandag 16 juni 2014

De aftredende NVJ-voorzitter Bert de Jong en bestuursleden Agnes Koerts en Huub Elzerman zijn zaterdag 14 juni benoemd tot erelid van de NVJ. Volgens Louis van de Geijn, eerste vice-voorzitter en penningmeester, zijn zij alledrie van die collega’s die er eigenlijk ‘altijd’ al bij waren.

Tot de wapenfeiten van Agnes Koerts (47 jaar lid) hoort de oprichting van de stichting Vrouw & Media in 1981, waarvan zij 18 jaar voorzitter was. Ze was namens de NVJ onder andere lid van de Raad voor de Journalistiek, voorzitter Stichting School voor de Journalistiek, bestuurslid Persmuseum, voorzitter Stichting Mediadebat, medeoprichter en lid van het Comité Dag van de Persvrijheid. ‘Agnes Koerts was mede de architect van het salarisgebouw van de dagbladjournalisten in de jaren negentig, en werkte als lid en voorzitter van diverse onderhandelingsdelegaties ook mee aan de uitwerking daarvan in een nieuwe cao’, aldus Louis van de Geijn.

Huub Elzerman (38 jaar lid) zat in 1980 voor het eerst in het NVJ-bestuur als 2de vice-voorzitter. In totaal maakte hij binnen het bestuur 12 jaar vol, in de periode 2008 tot 2011 als voorzitter. De laatste jaren was hij opnieuw vice-voorzitter. Als pensioendeskundige behartigt hij de belangen van oude en jonge journalisten. Ook is hij vertegenwoordigd in het ledenparlement van de FNV in Beweging.

Bert de Jong (30 jaar lid) heeft jarenlang mede vorm gegeven aan het arbeidsvoorwaardenbeleid. Vernieuwing en verandering zijn hierin de rode draad geweest. Vanaf 2002 was Bert de Jong bestuurslid, tot twee keer toe ook een periode als waarnemend voorzitter. In 2008 en vanaf maart 2013 tot nu. Louis van de Geijn: ‘Door zijn onverstoorbare ijver zijn in 2013 en in de eerste maanden van 2014 belangrijke stappen gezet, waarop een nieuw bestuur door kan gaan.’

De drie nieuwe ereleden zijn zaterdag 14 juni afgetreden als voorzitter en bestuurslid. Van Bert de Jong werd afgelopen zaterdag officieel afscheid genomen. Agnes Koerts en Huub Elzerman zullen in het najaar met een inhoudelijk programma afscheid nemen.