Beroepsorganisatie voor ZZP’ers

maandag 2 april 2012

OPINIE – Van de storm die vorig jaar over de vakbeweging raasde merken we niets meer. Alles lijkt rustig bij de FNV maar dat is schijn. Achter de schermen wordt druk gewerkt aan een compleet nieuwe organisatie. Het moet anders want de verhoudingen tussen werkgevers en werknemers zijn anno 2012 ook totaal anders dan in de tijd waarin de FNV ontstond. Daar weten de fotojournalisten over mee te praten. Verreweg de meeste leden van de NVF zijn al lang niet meer in loondienst. Ze zijn freelancers, kleine zelfstandigen, ZZP’er. Hun belangen en rechten zijn niet geregeld in cao’s maar in persoonlijke contracten en opdrachten.

De NVF’ers lijken daarmee vreemde eenden in vijver van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, die juist een lange traditie heeft als behartiger van werknemersbelangen. Dat valt mee want binnen de NVJ is de sectie freelancers de snelst groeiende. Voor de fotojournalisten is dat gunstig omdat onze `moedervereniging’ steeds beter weet en begrijpt wat een zelfstandige nodig heeft. De kleine NVJ heeft daarmee een voorsprong op de veel grotere bonden in de FNV.

Heeft een vakbond voor ZZP’ers wel zin? Hebben die zelfstandigen dan belangen die je collectief kunt regelen? Nou, mij dunkt. De crises en omwentelingen in de media hebben geleerd dat losse medewerkers een gemakkelijke prooi bij bezuinigingen zijn. Als individu staan ze niet sterk. Van een ondernemer hoorde ik laatst dat de afkorting ZZP volgens hem staat voor `zwakkeren zonder pensioen.’ In die nieuwe werkelijkheid bij de media en op de arbeidsmarkt moeten de fotojournalisten zichzelf voortdurend en op allerlei manieren versterken en dat doe je het best in groepsverband.

Rimmer Mulder, voorzitter NVF