April en mei: aandacht voor persvrijheid in Turkije

maandag 2 april 2012

In de maanden april en mei worden verschillende evenementen georganiseerd waarbij de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting in Turkije aan de orde komen.

Op 11 april wordt in Felix Meritis Amsterdam de conferentie ‘Vrijheid van meningsuiting, zelf expressie en geloofsovertuiging in Turkije’ gehouden met journalist en schrijver Danyal Oral Çalışlar en politiek verslaggever, columnist en recensent Hans Goslinga van Trouw. Zij gaan in op vragen zoals: hoe verloopt het proces, waar staat Turkije nu en wat zijn de invloeden op de regio?
Locatie: Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam
Datum en tijd: 11 april, 19.00 uur
Informatie: www.peritusnetwork.nl

In het kader van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije organiseert het Persmuseum de expositie Caricaturca, die op 13 april feestelijk wordt geopend, met o.a. tekenaar Joep Bertrams, correspondent Bram Vermeulen en Mehmet Ülger, voorzitter van Stichting Röportaj. De tentoonstelling biedt een overzicht van de verschillen en overeenkomsten in werkwijze en wereldbeeld van Turkse en Nederlandse tekenaars.
Locatie: Persmuseum, Zeeburgerkade 10, Amsterdam
Datum en tijd: 13 april, 18.00 uur. De tentoonstelling duurt tot en met 17 juni 2012
Informatie: www.persmuseum.nl

Tijdens de Dag van de Persvrijheid, op 3 mei in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam, staan de onvertelde verhalen uit Turkije (en Mexico) centraal. In Turkije wordt de frustratie over toenemende censuur steeds dieper gevoeld. Turkije kent het hoogst aantal gevangen journalisten in Europa.
Locatie: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 181 B, Amsterdam
Datum en tijd: 3 mei, 14.30 – 22.00 uur
Informatie: www.persvrijheid.nl