6 waarheden over freelancen en tarieven

zondag 24 januari 2016

De meerderheid van de zelfstandigen is uit overtuiging ondernemer.  Een zelfstandig journalist werkt meer uren in de week dan iemand in loondienst. Iets meer dan de helft van het aantal zelfstandig journalisten kan redelijk tot uitstekend rondkomen. Slechts 5,4 procent van de zelfstandigen krijgt betaald conform de Tarievencalculator. Bijna 90 procent van de journalisten  is voor het maken van ondergrens afspraken in de cao. Mededingingsrechtelijk is het mogelijk om de Tarievencalculator te verankeren in de cao.

6 waarheden over freelancen en tarieven.

  1. De meerderheid van de zelfstandigen is uit overtuiging ondernemer. Driekwart werkt uit ondernemerschap of heeft als motief meer vrijheid of balans werk-privé. Dat neemt niet weg dat een kwart onvrijwillig voor zelfstandigheid heeft gekozen vanwege ontslag of te weinig vacatures.
  2. Een zelfstandig journalist werkt meer uren in de week dan iemand in loondienst. De gemiddelde werkweek in Nederland is 30 uur. Zelfstandig journalisten werken gemiddeld 37 uur per week, waarvan 21 uur betaald.
  3. Iets meer dan de helft van het aantal zelfstandig journalisten kan redelijk tot uitstekend rondkomen van freelance opdrachten, maar 45 procent kan dat niet. Het gemiddelde belastbaar inkomen is iets meer dan 23.000 euro.
  4. Bijna 40 procent van redacteuren in loondienst probeert een hoger budget aan te vragen voor freelancers; in 12 procent van de gevallen gebeurt dat ook. Slechts 5,4 procent krijgt op dit moment betaald conform de Tarievencalculator.
  5. Bijna 90 procent van de journalisten (loondienst en zelfstandig) is voor het maken van ondergrens afspraken in de cao. Hun argument is om hiermee een einde te maken aan de race naar de bodem.
  6. Mededingingsrechtelijk is het mogelijk om de Tarievencalculator te verankeren in de cao. Omdat de meerderheid van de leden voor verankering is, zal de NVJ het onderhandelings- en lobbytraject ingaan met uitgevers en overheid.
Bronnen: