5 Must-see films voor journalisten

woensdag 14 december 2016

Journalistiek heeft altijd tot de verbeelding van filmmakers gesproken. Volgens professor Media & Journalistiek Brian McNair komt dit omdat de journalistiek in zijn zoektocht naar waarheid de gevestigde macht bedreigt en erdoor onder druk wordt gezet. Dit herbergt de essentie van een narratief: conflict, spanning en drama. Iets wat zeker door het onderstaande lijstje van films wordt bevestigd. 

1. All the Presiden’s Men (1976)

De onbetwiste nummer 1 omdat de film zo helder het belang van goede onderzoeksjournalistiek laat zien. Het verhaal gaat over Bob Woodward en Carl Bernstein, verslaggevers van de Washington Post die onderzoek deden naar de gebeurtenissen rondom een inbraak in het Watergatecomplex. De onthullingen leidden tot het vervroegde aftreden van de toenmalige Amerikaanse president Nixon. 

2. Network (1976)

Nieuwslezer Howard Beale dreigt te worden ontslagen omdat de kijkcijfers van zijn uitzendingen tegenvallen. Als hij zijn op hand zijnde ontslag ontdekt, gaat hij meteen rechtstreeks op televisie en vertelt hij het nieuws aan de kijkers. In zijn afscheidsspeech kondigt hij bovendien aan zelfmoord te zullen plegen. Dat levert zulke goede ‘ratings’ op, dat een jonge, ambitieuze producer hem juist verder wil laten presenteren. 

3. Spotlight (2015)

Pizzadozen, bier en een grote groep mensen die ongevoelig zijn voor autorieteit. Zelden werd de redactiecultuur zo heerlijk in beeld gebracht. Regisseur Tom McCarthy maakte een prachtige film over een bedreigd vak: de goed uitgeruste, lokale onderzoeksjournalist. De intense film vertolkt het waargebeurde verhaal rond de journalisten van de Boston Globe die onderzoek deden naar seksueel misbruik binnen de katholieke kerk.

4. The Killing Fields (1984)

Een waargebeurd verhaal over New York Times-journalist Sydney Schanberg die naar Cambodja gestuurd werd om daar verslag te doen van de groeiende oorlog tussen de Rode Khmer en de regering. Samen met zijn tolk en assistent Dith Pran geeft hij een beeld van de waanzin en de tragedie van deze burgeroorlog. Een film over een moedige Cambodjaanse man die niet was opgeleid als journalist, maar zijn leven waagde om de wereld te vertellen wat er gebeurde met zijn volk en zijn land. 

 5. Salvador (1986)

Een Amerikaanse persfotograaf wil zijn noodlijdende carrière nieuw leven inblazen en besluit als freelance journalist naar El Salvador te gaan. Daar vechten linkse rebellen tegen een rechtse, door de VS gesteunde dictatuur. Een gruwelijke burgeroorlog die de media links hebben laten liggen. Een bikkelharde, rauwe film, over de spagaat waarin een oorlogsverslaggever terecht kan komen als hij tussen vechtende partijen komt te staan.