Daar zat ik dan, in de wachtkamer van de Kamer van Koophandel. Tussen alle mensen die gemiddeld veertig jaar waren en precies wisten wat ze deden, voelde ik me net een klein kind – en dan hielp mijn babyface ook niet echt mee. Twintig minuten later kon ik me zelfstandig ondernemer noemen. En dan?
Ik ben 20 jaar, derdejaarsstudent Journalistiek en op mijn school (Christelijke Hogeschool Ede) worden we erg aangemoedigd om zo vroeg mogelijk te beginnen met ondernemen. Het bekende spreekwoord luidt niet voor niets ‘Jong geleerd is oud gedaan’.
Generatie Z
Als freelancer gaat het er vaak om dat je jezelf moet kunnen onderscheiden. Aan het begin wist ik niet goed hoe ik dit moest doen: alle andere freelancers hebben toch meer ervaring? Inmiddels ben ik erachter gekomen dat mijn leeftijd juist voordelen kan hebben. Als generatie Z moet ik het hebben van mijn ervaring met internet, mijn technologische handigheid en mijn zicht op de belevingswereld van andere jongeren/studenten. Mijn leeftijd is als het ware mijn ‘kenmerk’.
Perspectief
In veel actuele zaken speelt ook de belevingswereld van jongeren een rol: hoe ervaren zij de coronacrisis, de Brexit of de #MeToo-kwestie? Er is altijd wel een manier om dingen vanuit het perspectief van jongeren te vertellen. Zo schreef ik samen met twee klasgenoten een stuk over katholieke jongeren in New York. Door de leeftijd-overeenkomst lukte het goed om ons in te leven en gerichte vragen te stellen. Bovendien is de kans groter dat de jongeren met ons op een ander niveau praten dan met volwassenen.
Een ander voorbeeld: bij een organisatie zag ik dat hun sociale media beter geregeld kan worden. Ik ben opgegroeid met Facebook en weet redelijk goed wat wel en niet aantrekkelijk is. Uiteindelijk ben ik met de organisatie in gesprek gegaan en mocht ik hen helpen.
Ik hoop dat andere jonge freelancers, hoe spannend het soms ook is, niet onzeker zijn en snel hun plek vinden in het freelancers-wereldje. Je bent jong en hebt een frisse kijk op de wereld: doe er je voordeel mee! En of je nou wel of geen babyface hebt: uiteindelijk gaat het om de inhoud.
Lucas Versteeg is studeert Journalistiek in Ede en freelance journalist
Tekst: Lucas Versteeg
Blogs ter inspiratie
In de maanden april en mei 2020 hebben we regelmatig blogs ter inspiratie gedeeld. Dit zijn blogposts van freelancers die hun ondernemingszin of nuttige tips over ondernemen graag willen delen met andere freelancers.