Solliciteren als startende journalist

Studie afgerond en klaar om de journalistieke arbeidsmarkt te bestormen? Dat kan in het begin een beetje spannend zijn en misschien vind je niet direct je droombaan. Maar met deze tien tips kun je in ieder geval goed van start.

1. Boor je netwerk aan

In de journalistiek vinden veel mensen werk via hun netwerk, dus laat iedereen weten dat je beschikbaar bent. Bijvoorbeeld door een berichtje te plaatsen op je social media. Vergeet ook zeker niet om een berichtje te sturen naar de organisaties waar je stage gelopen hebt. Wie weet hebben ze net nieuwe freelancers nodig of kun je iemand vervangen die met zwangerschapsverlof gaat.

2. Zorg dat je cv op orde is

Ook als je denkt dit al geregeld te hebben, kijk toch nog eens kritisch naar je cv. Probeer je cv zo relevant mogelijk te maken, bijvoorbeeld door oude bijbaantjes eraf te halen en je journalistieke stages meer aandacht te geven. Ook kan het helpen om je cv mooi vorm te geven, zodat die van jou opvalt in de stapel van kanshebbers.

3. Maak een (online) portfolio

Potentiële werkgevers of opdrachtgevers willen graag zien wat voor ervaring je hebt. Het kan daarom handig zijn wat van je eerdere werk online te zetten. Dat kunnen ook schoolopdrachten zijn. Zeker als je een online functie ambieert, is het belangrijk om zichtbaar te zijn. Als alternatief kun je ook werk meesturen tijdens een sollicitatie.

4. Stuur brieven, mails, tweets, appjes, alles!

Natuurlijk kun je reageren op vacatures, maar het is ook slim om open sollicitaties te sturen. Zou je dolgraag bij dat ene actualiteitenprogramma willen werken? Bel de eindredacteur op en stuur hem of haar een brief. Misschien hebben ze over een paar maanden iemand nodig en dan zit jij alvast in hun netwerk.

5. Kopieer je brief niet

Het is misschien verleidelijk, maar voor je het weet val je door de mand. Zorg ervoor dat je elke brief uniek maakt en echt toeschrijft op het medium waar je voor solliciteert.

6. Bellen

Hoor je maar niets na de e-mail? Of ben je met een standaardbericht afgewezen voor je sollicitatie? Bel even om extra informatie te vragen. Misschien krijg je hierdoor toch nog waardevolle feedback. Bellen vóórdat je gaat solliciteren, bijvoorbeeld met een vraag over de vacature, kan ook goed werken. Maar alleen als je ook echt een vraag hebt. Bellen om het bellen kan namelijk ook averechts werken.

7. Stel vragen

Nieuwsgierig zijn is een onvermijdelijke eigenschap van een journalist. Laat zien dat je je verdiept hebt in het programma, het magazine of de krant en stel vragen over bijvoorbeeld de mogelijke onderwerpen waar je over mag gaan schrijven.

8. Laat je niet uit het veld slaan!

Soms zijn er wel 150 reacties op een vacature. Word je het niet, ga vooral niet bij de pakken neerzitten. Hopelijk heb je wel een goede indruk achtergelaten en wie weet bellen ze je over een half jaar, omdat er toch weer een vacature vrij is. Of misschien kunnen we op een later moment wel freelancers gebruiken en denken ze aan jou voor een klus.

9. Blijf actief

Als je niet direct je droomfunctie vindt en daardoor dat ene bijbaantje in het koffiezaakje houdt, is het wel goed om enigszins actief te blijven als journalist. Bijvoorbeeld op Twitter, via een eigen blog of misschien als freelancer.

10. Maak het jezelf niet te moeilijk

De meeste mediabedrijven hebben een informele sfeer. Uiteindelijk is een sollicitatiegesprek vooral bedoeld om kennis met elkaar te maken en om te kijken of je in het team past. Wees dus vooral jezelf.