Veelgestelde vragen over de nieuwe cao Publieke Omroep

    • In totaal 8,5% per 1 januari 2024. En iedere werknemer die op 31 augustus 2023 in dienst is bij een omroepwerkgever, ontvangt een eenmalige uitkering van 5% over het in 2023 verdiende salaris. Deze eenmalige uitkering wordt als voorschot betaald in september 2023.

      Daarnaast heb je per 1 januari 2023 al 2% loonsverhoging gehad als onderdeel van de cao 2022-2023.

    • Iedereen in dienst op 31 augustus 2023 ontvangt bij wijze van voorschot in september 2023 een betaling van 5% van je brutosalaris. Deze betaling gebeurt naar rato over januari-september en de periode die je daarin in dienst bent geweest.

      Per 1 september 2023 is de verhoging van 5% (als voorschot) doorgevoerd in de salarissen. Per 1 januari 2024 is die verhoging structureel en komt er nog eens 3,5% bovenop je salaris.

    • Mensen die op 31 augustus in dienst zijn bij een werkgever die gebonden is aan de Cao voor het Omroeppersoneel, hebben aanspraak op de eenmalige uitkering van 5% over het salaris dat ze bij die werkgever in 2023 hebben verdiend.

    • Nee. De eenmalige uitkering van 5% geldt voor medewerkers die in dienst zijn op 31 augustus 2023 (zie vorige vraag).

    • Tot 1 januari 2024 hebben de NVJ, FNV en CNV nog een cao afgesloten met de omroepwerkgevers. Die kunnen en willen de partijen niet aanpassen. De gemaakte afspraken tussen de NVJ en de omroepwerkgevers gelden dus vanaf 1 januari 2024. Om NVJ-leden en omroepmedewerkers nog dit jaar financieel tegemoet te komen, krijg je in september 2023 als voorschot eenmalig 5% van je jaarsalaris tussen januari en september uitgekeerd. Het verhogen van de salarissen met 5% per 1 september 2023 wordt ook als voorschot gedaan op de afspraken per 1 januari 2024.

    • De NVJ en de Publieke Omroepen hebben afgesproken de ruimte om voor bepaalde tijd te contracteren aanzienlijk te beperken, zodat meer mensen een vast contract kunnen krijgen. Dit bevordert de werkzekerheid.

      In de cao van 2022-2023 mocht een journalistiek werknemer maximaal 6 contracten in 4 jaar krijgen, in de nieuwe afspraak is dat teruggebracht naar 3 contracten in 2 jaar.

    • Dan mag bij die verlenging nog de oude ketenregeling worden gehanteerd. Het nieuwe tijdelijk contract mag maximaal je zesde zijn en de duur van al je tijdelijke contracten mag de 48 maanden (4 jaar) niet overschrijden.

    • Dan valt jouw volgende contract onder de nieuwe regeling, oftewel: maximaal 3 overeenkomsten in maximaal 2 jaar en daarna een vast contract aanbieden.

    • Om de nieuwe regeling soepel te laten ingaan, is er een overgangsregeling afgesproken. Dit houdt in dat mits de oude regeling het toelaat, jouw tijdelijke contract in 2024 nog verlengd mag worden tot uiterlijk 31 december 2024. Dat mag dus als de verlenging je vierde t/m zesde tijdelijke contract is en als de duur van die contracten bij elkaar de 48 maanden (4 jaar) niet overschrijdt.

      Bereik je eerder dan 31 december al die maximale duur van 48 maanden, dan is dat de datum waarop het contract uiterlijk afloopt.

      Heb je 5 contracten van 6 maanden gehad, dan mag je laatste contract maximaal 18 maanden duren.

      De volledige tekst van de keten- en overgangsregeling vind je in de nieuwe cao (2024).

    • Dan valt jouw contract onder de nieuwe regeling, oftewel: maximaal 3 overeenkomsten in maximaal 2 jaar en daarna een vast contract aanbieden.

    • Je hebt als freelancer per 1 september 2023 recht op 5% tariefsverhoging. Als het goed is, voert je opdrachtgever die door. Maar het is altijd handig daar scherp op te zijn.

    • In totaal 8,5%. Per 1 september 5% en per 1 januari 2024 nog eens 3,5%. Als het goed is, voert je opdrachtgever die door. Maar het is altijd handig daar scherp op te zijn.

    • Je tarief groeit mee met de lonen. In cao’s spreken wij met werkgevers steeds percentages af waarmee de lonen stijgen om de inflatie bij te houden, de zogeheten indexatie. We vinden het eerlijk als freelancers ook profiteren van deze afspraken, want gelijk werk, gelijke beloning.

    • Nee. We kunnen niet inbreken op lopende afspraken tussen freelancers en opdrachtgevers. Het staat je natuurlijk wel vrij om op basis van deze afspraken tussentijds over je tarief te onderhandelen.

    • Nee, omdat we niet kunnen inbreken op lopende overeenkomsten.

    • Per 1 september 35,93 voor schaal G.

      Per 1 januari 37,19 voor schaal G.

      Voor een volledig overzicht van de minimumtarieven per schaal download je hier de laatste versie van de Fair Practice Code.

    • €475 bruto. Dat krijgen alle stagiairs die op of na 1 september 2023 beginnen. Een flinke verhoging, want gemiddeld was dit bedrag €300.

    • Officieel wordt de stagevergoeding per 1 januari 2024 verhoogd. Maar je ontvangt hem al vanaf 1 september 2023.

    • Je vergoeding groeit mee met de lonen. In cao’s spreken wij met werkgevers steeds percentages af waarmee de lonen stijgen om de inflatie bij te houden, de zogeheten indexatie. We vinden het eerlijk als stagiairs ook profiteren van deze afspraken, want ook voor jou wordt het leven duurder.

    • Staat er niks over de regeling in het akkoord? Dan blijft hij gehandhaafd. Hier vind je de hele cao 2022-2023 terug.

    • Reiskosten voor medewerkers bij de publieke omroep zijn op dit moment per omroep geregeld. Daarom maken wij er (nog) geen centrale afspraken over in de cao.

We staan voor je klaar

Heb je een vraag over de nieuwe cao-afspraken? Wend je dan tot Lisa Koetsenruijter, belangenbehartiger Omroep, via lkoetsenruijter@nvj.nl.