Waar is het minimumtarief op gebaseerd?
Bij het bepalen van het minimumtarief is uitgegaan van het uurtarief dat een medewerker in dienst van de publieke omroep ontvangt. Hierbij zijn ook het vakantiegeld (8%), een eindejaarsuitkering (6%) en 20 wettelijke vakantiedagen meegenomen.
Dit uurtarief is vervolgens verhoogd met 50%. Deze verhoging is ter compensatie van alle extra kosten die je als zzp’er maakt. Denk aan arbeidsongeschiktheidsverzekering, materiaalkosten en pensioen.
Hoe bepaal je jouw minimumtarief?
Je minimumtarief hangt af van jouw ervaring, specialistische kennis en de lengte van de opdracht. Ook kan de gevraagde/aangeboden deskundigheid worden meegenomen net als de complexiteit van de opdracht. Hiernaast kan gekeken worden naar je beschikbaarheid en andere factoren.
Hoe ga je goed voorbereid de onderhandelingen in?
Bekijk van tevoren naar je minimumtarief. Krijg je een voorstel van de opdrachtgever? Vraag dan naar de onderbouwing. Zo kun je controleren of dit tarief ook minimaal het minimale zzp-tarief is.
Hoe werkt het met langere opdrachten?
Mocht een opdracht een aantal dagen, weken of maanden duren dan kunnen er ook andere afspraken gemaakt worden. Bijvoorbeeld een tarief per dag(deel), per aflevering, in termijnen of na oplevering van een (deel van) de opdracht. Bij al deze afspraken wordt minimaal het afgesproken minimumtarief per uur betaald.
Heb je meer vragen over de Fair Practice Code? Neem dan contact op met omroepsecretaris Wais Shirbaz.