Op zoek naar een Nederlands haakje in Brussel

maandag 27 mei 2013

Wat besluiten de dames en heren in Europa en hoe is hun relatie met de pers? Waarom horen we op het Journaal vaak het woord ‘Europa’, maar zien we zo weinig Europese politici op tv? Om deze en nog veel meer vragen te beantwoorden, stapten dertien jonge (foto) journalisten en studenten Journalistiek vorig weekend in de trein naar Brussel, waar een rondgang langs Europarlementariërs, persvoorlichters en journalisten ons moest inwijden in de wereld van het Europese ‘Binnenhof’. De reis werd georganiseerd door de sectie ViP (Vers in de Pers).

Het Nederlandse haakje is belangrijk voor de Nederlandse pers, blijkt al snel uit een gesprek met D66 Europarlementariër Marietje Schaake. Wanneer een Brussels onderwerp bij ons in de krant wil komen, moet er op zijn minst een duidelijke Nederlandse invalshoek aan vast zitten. Die blijkt soms lastig te vinden, beamen ook persvoorlichters Kees Bos en Geert van der Varst van de Europese fracties van het CDA en de PvdA. Het Haagse politieke nieuws krijgt in Nederland veel meer aandacht, en bij Brusselse gebeurtenissen wordt liever commentaar gevraagd aan Haagse politici.

Wanneer Prins Constantijn (bijna) wordt gespot in de lunchkantine, lijkt een Nederlands haakje in zicht. Maar tijdens de persbriefing van die middag over het verbod op ongelabelde kannetjes olijfolie in restaurants, gaat het vooral om het belang van de Zuid-Europese lidstaten. Met name Franse journalisten in de perszaal van de Europese Commissie maken zich druk over het besluit de kannetjes te vervangen voor flesjes met een etiket. Nederland stemde tegen het verbod, omdat de consument door de nieuwe regelgeving duurder uit zou zijn.

Toch zitten de wetten en regels omtrent de voedselveiligheid in Europa heel wat ingewikkelder in elkaar dan we dachten, blijkt na een presentatie van afdelingshoofd Voedselveiligheid Koen Van Dyck. Hij legt ons haarfijn uit hoe de voedselveiligheid in Europa geregeld is, en wat er gebeurt als het misgaat.

Over voedselveiligheid maken we ons in het gebouw van de Nederlandse ambassade geen zorgen, waar persvoorlichters Tony Agotha en Dirk-Jan Vermeij van de Nederlandse Vertegenwoordiging in Brussel ons onder het genot van een blokje kaas bijpraten over de Brusselse mores. Er volgt een gezellige discussie over het beeld dat Nederlandse correspondenten schetsen van de Europese politiek.

Diezelfde discussie kan een paar uur later worden voortgezet wanneer vier Nederlandse correspondenten aanschuiven in een Grieks restaurant, waar inderdaad de beruchte schaaltjes olijfolie op tafel staan die per 1 januari worden vervangen door gelabelde flesjes van de Bertolli’s van deze wereld. Volgens NOS-correspondent Tijn Sadée is de nieuwe wet een typisch voorbeeld van de trage besluitvorming in Europa. ‘Zes jaar geleden kwamen ze al met dit voorstel, en nu is er pas over gestemd,’ zegt hij. Een kleine update: deze week werd het al goedgekeurde wetsvoorstel onder druk van de consumentenlobby weer ingetrokken. Welkom in de wereld van de Brusselse politiek.

Auteur: Anne Hammers