Starten als freelancer

donderdag 2 juni 2011

Freelance journalisten Monica de Ruiter en Jisca Cohen geven tijdens de workshop Starten als Freelancer op 17 juni tijdens de Grote Freelancersdag de bestanddelen voor het recept van een gezond freelancebedrijf. Voor een goede start zijn minstens drie ingrediënten nodig, aldus De Ruiter.

Ten eerste zakelijke issues, zoals het aanvragen van een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) of het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Het tweede ingrediënt is het leggen van contacten en het onderhouden daarvan. Tenslotte houdt het derde ingrediënt, de motivatie, het gerecht bij elkaar. ‘Je kunt de zakelijke en communicatieve kant van je onderneming nog zo goed voor elkaar hebben’, zegt Monica de Ruiter, ‘zonder motivatie lukt het niet. Wat is je motivatie bijvoorbeeld, als je meerdere keren achter elkaar wordt afgewezen?’ Om de motivatie scherp in beeld te krijgen, krijgen de workshopdeelnemers een korte opdracht, waarbij zij hun eigen motivatie omschrijven.
De Ruiter en Cohen besteden tijdens de workshop zowel aandacht aan de start vanuit een opleiding als aan de start vanuit een baan. Zelf maakte Monica de Ruiter een vliegende start als freelancer. ‘Ik ben van huis uit literair wetenschapper en volgde een korte cursus journalistiek. Ik belde kranten en legde veel ideeën voor en de Engelstalige krant The Amsterdam/The Hague Times bood me een baan aan. Toen de papieren versie ophield te bestaan, heb ik een aantal stages gelopen en vandaaruit ben ik gaan freelancen. Het was wel een voordeel dat ik al veel voor mijn studie had geschreven. Veel mensen denken dat het opstarten van een freelancebestaan gepaard gaat met vallen en opstaan en dat is ook zo. Maar dat is juist het leuke eraan, je leert elke dag wel iets bij. Daar gaan we het in de workshop ook over hebben, over dat vallen, maar vooral over dat weer opstaan”.

De workshop Starten als Freelancer wordt gegeven op de Grote Freelancersdag op 17 juni in de Rode Hoed, Keizersgracht 102 in Amsterdam.