Speerpunten uit het NVJ Werkvoorwaardenbeleid 2025

dinsdag 10 december 2024

Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 11 december in de Openbare Bibliotheek Amsterdam wordt onder andere de notitie Werkvoorwaardenbeleid 2025 behandeld. Het Werkvoorwaardenbeleid benadrukt de noodzaak van goede werkvoorwaarden, eerlijke beloning, veiligheid, en professionele ontwikkeling voor journalisten.

Foto: Joris van Gennip

  • Ga hier naar de volledige tekst van de Werkvoorwaardennotitie 2025

Samenvatting werkvoorwaardenbeleid 2025

Belang van Journalistiek

Journalistiek is een vak met groot maatschappelijk belang en is essentieel voor het bestrijden van nepnieuws en desinformatie. De bestaanszekerheid en veiligheid van journalisten zijn cruciaal voor onafhankelijke en vrije journalistiek. De meerwaarde en betrouwbaarheid van journalistieke producties is alleen te realiseren als journalisten de tijd krijgen en nemen om hun vakmanschap inhoud te geven.

Arbeidsmarkt en werkvoorwaarden

De NVJ streeft naar een goede beloning en werkvoorwaarden voor alle journalisten, ongeacht hun contractvorm. Investeren in vakmanschap en professionaliteit is essentieel voor een hoogstaande beroepspraktijk.

Toekomst van zzp-schap in de journalistiek

Er komt een einde aan het handhavingsmoratorium voor opdrachtgevers vanaf 2025 en dat zorgt voor onzekerheid onder freelancers. De NVJ zet zich in voor het behoud van ondernemerschap in de journalistiek en zal daar de komende periode bij de politiek en opdrachtgevers aandacht voor vragen.

Onderhandelen en tarieven

Freelancers moeten kunnen onderhandelen over tarieven en leveringsvoorwaarden. De NVJ ondersteunt freelancers bij het verkrijgen van eerlijke tarieven. Zij zouden een bruto uurtarief moeten krijgen dat tenminste voldoet aan de NVJ Tarievencalculator. De opslag die de calculator berekent houdt rekening met het aantal inzetbare uren en de kosten die de freelancer maakt voor zaken die voor journalisten in vaste dienst collectief zijn geregeld, zoals een pensioenvoorziening en arbeidsongeschiktheidsverzekering. De NVJ streeft ernaar zo snel mogelijk voor alle freelancejournalisten te komen tot een Werkcode, Fair Practice Code of vergelijkbare collectieve afspraken, liefst verankerd in de cao.

Looneis 2025

Waar dat nog niet of niet voldoende is gebeurd, dient het vanaf 2022 opgelopen koopkrachtverlies te worden goedgemaakt. Om te voorkomen dat journalisten telkens te maken krijgen met een waardedaling van hun beloning, vindt de NVJ dat er automatische prijscompensatie moet komen. De NVJ streeft verder naar een bescheiden loonsverhoging van circa 2 procent, boven op het inflatiecijfer. De NVJ streeft naar indexatie van de freelancetarieven op basis van de loonsverhogingen in de cao.

Veiligheid

Het journalistieke beroep is onveiliger geworden; bedreigingen en intimidatie zijn toegenomen. Er moet aandacht zijn voor periodieke (persveilig)trainingen, een veiligheidsplan en gesprekken op de redactie over dit thema, waar ook freelancers in worden betrokken. Ook een veilige werkvloer is essentieel. Bedrijven moeten op dit vlak zorgen voor onder andere een cultuur, waar leidinggevenden en collega’s aanspreekbaar zijn op gedrag dat als grensoverschrijdend kan worden ervaren; de aanwezigheid van een externe vertrouwenspersoon; de aanwezigheid van medezeggenschap en periodieke onderzoeken naar werkcultuur.

Werkdruk

Hoge werkdruk door bezuinigingen en digitale transitie leidt tot stress en onzekerheid. De NVJ wil dat in cao’s een verplichting voor mediabedrijven wordt opgenomen om frequent breed onderzoek naar de ervaren werkstress op redacties te laten doen. Dat moet inzicht geven en leiden tot passende maatregelen om de werkdruk te verminderen.

Diversiteit en inclusie

Diversiteit en inclusie zijn belangrijk voor representatie van uiteenlopende groepen in de samenleving. De NVJ stimuleert mediabedrijven om een diverse en inclusieve werkomgeving te creëren.

Solidaire pensioenregeling

De NVJ zet zich in voor goede pensioenregelingen voor iedereen die werkt in de journalistiek, waarin sprake is van solidariteit en collectieve risicodeling.

Instroom van jonge journalisten

Vergoedingen voor stages en traineeships moeten omhoog om recht te doen aan de inzet van jonge journalisten. De NVJ wijst vervolgstages af waarbij sprake is van werken onder het wettelijk minimumloon.

NVJ verbindt en versterkt

De NVJ blijft investeren in een vitaal netwerk binnen mediabedrijven om de belangen van journalisten te behartigen. Het is van cruciaal belang om van journalisten te horen wat zij belangrijk vinden en ze te activeren daar samen met ons voor te strijden. Het is de afgelopen jaren goed gelukt om journalisten in beweging te krijgen. Acties hebben een grote rol gespeeld bij het binnenhalen van forse loons- en tariefsverhogingen. Om succesvol op te komen voor de belangen van alle werkers in de journalistiek is een nauwe band met de achterban van cruciaal belang. Dit vergt dat NVJ-vertegenwoordigers redacties blijven opzoeken en contact onderhouden met redactieraden en – commissies en ondernemingsraden. Daarnaast dienen redactieleden tijd te krijgen om actief te zijn voor de NVJ.