Persmuseum zoekt twee enthousiaste vrouwelijke bestuurders

dinsdag 6 augustus 2013

Het Persmuseum is op zoek naar twee nieuwe bestuurders. Bij het vervullen van de vacatures gaat het om een bestuurslid en de secretaris. De voorkeur gaat nadrukkelijk uit naar twee enthousiaste vrouwelijke bestuurders tussen de 35 en 45 jaar. Ook geldt nog een extra voorwaarde: lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). De NVJ heeft namelijk in het bestuur van het Persmuseum drie ’geoormerkte’ bestuurszetels.

De Stichting Het Nederlands Persmuseum heeft vorig jaar voor wederom een periode van vier jaar van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen een jaarlijkse rijkssubsidie toegekend gekregen. De voorwaarden zijn aangescherpt en dat betekent dat het Persmuseum komende periode nieuwe wegen moet gaan bewandelen. De eerste grote lijnen daarvoor zijn uitgezet.

Tegelijkertijd stelde het bestuur van het Persmuseum, dat maximaal uit elf personen bestaat, zich de vraag of de expertise, nodig voor de vernieuwing binnen de huidige samenstelling voldoende aanwezig is. Met een nieuwe roerganger in de persoon van oud-hoofdredacteur van de Volkskrant, Pieter Broertjes, besloot het bestuur tot het zoeken naar nieuwe en vooral ook jongere talenten.
De regels van het Ministerie zeggen bovendien dat binnen een bestuur een goede verhouding in de aantallen mannen en vrouwen dient te bestaan. Om die reden gaat voor het vervullen van de huidige vacatures de voorkeur nadrukkelijk uit naar enthousiaste vrouwen.

Bij het vervullen van de vacatures gaat het om een bestuurslid en de secretaris. Bij de bestuursfuncties is uiteraard affiniteit met de museale wereld van belang. De secretaris is belast met het uitschrijven en notuleren van de vergaderingen van het bestuur, gemiddeld vier per jaar. Hij/zij doet dat in overleg met directeur Niels Beugeling, die met ingang van 1 februari dit jaar deze functie bekleedt.
Voor het vervullen van een van beide vacatures geldt nog een extra voorwaarde: lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) .De NVJ heeft namelijk in het bestuur van het Persmuseum drie ’geoormerkte’ bestuurszetels.

Zoals gezegd, het Persmuseum staat voor nieuwe uitdagingen. Deze dienen zich nu al aan. Er wordt al gediscussieerd om op termijn uit de verborgen hoek aan de Zeeburgerkade te verhuizen naar hartje centrum Amsterdam. Maar het Persmuseum wil ook het land in met ’reizende tentoonstellingen’ over actuele onderwerpen. Het Persmuseum is een hecht samenwerkingsverband aangegaan met de Stichting Beeld en Geluid in Hilversum. Daarmee krijgt het exposeren van het pershistorisch erfgoed waar het Persmuseum voor verantwoordelijk is, een nieuwe dimensie: Beeld en Geluid erbij.

Voor nadere informatie: Servaas Smulders, secretaris Persmuseum, tel 06-20925872 of email: ssmulder@xs4all.nl