Opstelten: pers geen toegang tot C2000

maandag 9 mei 2011

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft vandaag in een gesprek met de NVJ meegedeeld dat journalisten geen toegang krijgen tot C2000, het digitale communicatienetwerk van de hulpdiensten. Wel wil de minister een vervolggesprek om over de door de NVJ gesignaleerde problematiek rondom persalarmering te praten.

Om dit volgende gesprek te voeden met voorbeelden, zal de NVJ haar leden binnenkort oproepen om ervaringen te delen. Recent voorbeeld is het schietdrama in Alphen aan den Rijn waar nooit een persalarmering is afgegeven. ‘Hoe duidelijk wil je ’t hebben dat er geen goed persalarmeringssysteem voorhanden is’, aldus Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ.
Bruning vindt het jammer dat de minister vandaag niet met ander nieuws is gekomen, temeer na eerder gedane uitspraken van staatssecretaris Teeven over toegang tot C2000. ‘Er zal een goed werkend alternatief moeten komen, want ik voorzie dat als een volgend loket als P2000 sluit, er niets meer overblijft voor journalisten.’