Onderzoek geëist naar geweld journalisten Kiev

donderdag 20 februari 2014

Een delegatie van internationale organisaties voor veiligheid en bescherming van journalisten en persvrijheid in de Oekraïne veroordeelt het geweld tegen journalisten en roept de Oekraïense autoriteiten op om onmiddellijk onafhankelijk onderzoek te doen naar het geweld en in het bijzonder naar de dood van de journalist Vyacheslav Veremyi, van het Russische dagblad Vesti. In de afgelopen dagen raakten ten minste 27 journalisten gewond. Bij IFJ/EFJ komen bewijzen binnen dat journalisten gericht worden aangevallen.

Sinds het begin van de politieke crisis in de Oekraïne eind november 2013 zijn 167 journalisten gewond geraakt. Geen van de gevallen is naar behoren onderzocht. Ook worden nieuwsuitzendingen belemmerd en worden journalisten geïntimideerd. De delegatie van persvrijheidsorganisaties vindt dit onaanvaardbaar en wijst de Oekraïense autoriteiten op hun verantwoordelijkheid om de veiligheid van journalisten te waarborgen.

Het internationaal partnership bestaat uit onder andere vertegenwoordigers van Oekraïense journalistenverenigingen, de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ), de Europese Federatie van Journalisten (EFJ), International Media Support (IMS), Open Society Foundation, World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA), Reporters Without Borders en de OVSE-vertegenwoordiger voor mediavrijheid. De delegatie, die gisteren en vandaag Kiev bezocht, heeft tot doel informatie uit eerste hand te verzamelen over de schendingen van persvrijheid en het geweld tegen journalisten in Kiev.