De NVJ spreekt zich uit over het Pensioenakkoord

vrijdag 29 juli 2011

De NVJ organiseert op vrijdag 9 september een zogenoemde pensioenhearing. Op die hearing zullen de leden zich uitspreken over het standpunt dat de NVJ uiteindelijk in de FNV-Federatieraad van 12 september zal innemen. Deze Pensioenhearing is toegankelijk voor alle NVJ-leden.

Werknemers, werkgevers en kabinet hebben vorige maand een nieuw Pensioenakkoord gesloten. Dit gebeurde na vele maanden onderhandelen. En ook na het sluiten van het akkoord is het niet onomstreden. Ondermeer FNV Bondgenoten heeft zich vanaf het begin fel verzet. Ook is het nog niet zeker of een meerderheid van de Tweede Kamer gaat instemmen met het bereikte akkoord.
De NVJ heeft, na de massale steun van de NVJ-leden voor het Pensioenakkoord 2010, in de federatieraad van de FNV tot nu toe ingestemd met uitwerking van het akkoord. Helder is dat het akkoord gezien moet worden als een raamovereenkomst, maar de doelstelling – een volwaardig pensioen voor jongeren en ouderen veiligstellen – kan hiermee gerealiseerd worden.

Wat zijn de afspraken?
- De AOW-leeftijd gaat in 2020 naar 66 en naar verwachting in 2025 naar 67 jaar; – Door een flexibele AOW kan iedereen kiezen wanneer hij of zij wil stoppen met werken: 65, 66, 67 etc.; – Het AOW-pensioen gaat vanaf 2013 extra omhoog met 0,6 procent; – De aanvullende pensioenen worden meer schokbestendig gemaakt; – De besturen van de pensioenfondsen krijgen ruimte om zelf een goede balans te kiezen tussen zekerheid en indexatie. Pensioenfondsen worden straks ook vooraf getoetst op hun mogelijkheid om te indexeren; – Het wordt voor werknemers gemakkelijker gemaakt om door te kunnen werken. Voor werkgevers die oudere werknemers in dienst nemen komt er een mobiliteitsbonus; – Werkgevers en werknemers streven naar premiestabilisatie;

Lees hier de uitgebreide toelichting op het Pensioenakkoord.

Pensioenhearing NVJ

Datum: vrijdag 9 september 2011
Locatie: De Observant, Stadhuisplein 7, Amersfoort
Aanvang: 17.00 uur
Toegang alleen na aanmelding op reactie@nvj.nl