NVJ-juristen: Mogelijk misbruik economische machtspositie Sanoma Media

woensdag 5 juni 2013

De NVJ-juristen bestuderen de mogelijkheden die de Mededingingswet biedt om een klacht bij de Autoriteit Consument en Markt (voorheen de NMA) in te dienen. Een klacht wegens misbruik van de economische machtspositie is eerder afgewezen, maar gezien het tijdsverloop sindsdien (1998) wordt op korte termijn bekeken of een hernieuwde poging zin zou kunnen hebben. Aanleiding voor de klacht is de deze week gewijzigde ‘regeling gebruik opdrachtmateriaal’ van Sanoma Media.

De NVJ steunt het initiatief van 42 freelancers die een open brief aan het bestuur van Sanoma Media hebben gestuurd. In die brief motiveren de freelancers waarom zij niet akkoord gaan met de deze week gewijzigde ‘regeling gebruik opdrachtmateriaal’.

De NVJ zal samen met Platform Makers (het samenwerkingsverband van de belangen- en beroepsorganisaties van auteurs en uitvoerend kunstenaars zoals de FotografenFederatie (FF), Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en anderen) protest aantekenen tegen Sanoma Media. De aangepaste regeling gebruik opdrachtmateriaal (link) treft niet alleen freelance (foto)journalisten maar alle makers van camera professionals tot ontwerpers.

Sanoma Media heeft met ingang van 1 juni eenzijdig de voorwaarden voor al haar freelancers aangepast. Al het werk dat in hun opdracht wordt gemaakt zal bij doorverkoop tegen een verhouding van 70% (Sanoma Media) – 30% (freelancers) worden verdeeld. Bij doorverkoop in bulk zal er een andere verdeelsleutel gelden en stelt de uitgever deze afzonderlijk en eenzijdig vast. Ook mogen zij zelf besluiten aan wie ze doorverkopen.

De regeling van Sanoma Media is begin deze maand automatisch van kracht gegaan. Freelancers van Sanoma Media die na deze datum opdrachten accepteren aanvaarden automatisch de aangepaste voorwaarden van de regeling. Hiermee zet Sanoma Media het mes op de keel van freelancers die niet van de één op de andere dag inkomsten willen missen. Het is slikken of stikken.

Zie ook opiniestuk “Minachting pers voor freelancers wreekt zich vanzelf“.

Rosa García López
NVJ secretaris secties Freelance & NVF