Meepraten over ‘mierenneukers-arrest’

donderdag 11 oktober 2012

Een Twentse zwerver noemt een politieagent ‘mierenneuker’, nadat de agent zijn blikje bier heeft afgepakt. De zwerver wordt zowel door de politierechter als later in hoger beroep schuldig bevonden aan de belediging, maar de Hoge Raad stelt de man in het gelijk. De uitspraak roept hevige reacties op en zowel politici als media bemoeien zich met de zaak. Is deze bemoeienis gerechtvaardigd en wat zou jij hebben gedaan? Jonge journalisten zijn uitgenodigd om op 28 november mee te praten over het spanningsveld tussen politiek, journalistiek en de rechterlijke macht. Dat gebeurt tijdens het jongerenprogramma voorafgaand aan de Kees Lunshof-lezing.

Jonge journalisten bespreken de case over de Twentse zwerver met betrokken experts uit politiek, journalistiek en rechtspraak. De uitkomsten worden meegenomen in het interactieve gesprek dat traditiegetrouw na de Kees Lunshof-lezing plaatsvindt. De lezing – vernoemd naar de in 2007 overleden voorzitter van Nieuwspoort – heeft als doel het bevorderen van een open debatcultuur over de verhouding tussen politiek en journalistiek.

In deze jubileumeditie (5e keer) van de Kees Leeshoflezing worden de verhoudingen binnen de Trias Politica met journalistiek als ‘vierde macht’ onder de loep genomen. Dr. A.F.M. (Alex) Brenninkmeijer, de Nationale ombudsman, en prof. dr. M.L.M. (Marc) Hertogh, hoogleraar Rechtssociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, presenteren hun visies op de thematiek. De Kees Lunshof-lezing begint om 15.30 uur en vindt plaats in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

Het jongerenprogramma begint om 14.30 uur, de Kees Lunshof-lezing om 16.00 uur.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden