Marloes Lemsom, nieuwe voorzitter ViP: “Mail gewoon eens een redacteur”

woensdag 10 oktober 2012

Als er al een stigma bestaat van de sneue jonge journalist, dan moet juist het tegendeel worden bewezen. “Door te laten zien dat jongeren gemotiveerd, leergierig en actief zijn.” Aldus Marloes Lemsom, de nieuwe voorzitter van de sectie Vers in de Pers (ViP). Ze is per 1 oktober Jisca Cohen (NU.nl) opgevolgd, die na anderhalf jaar voorzitterschap afscheid heeft genomen van de jongerensectie.

Je werkt bij Nieuwsuur. Hoe ben je daar terechtgekomen?
“Ik had al wat contacten bij Nieuwsuur toen ik Politieke Communicatie aan de UvA studeerde. Later heb ik mijn master Media en Journalistiek gehaald. Dankzij die eerdere contacten kon ik stage lopen bij de Haagse redactie van Nieuwsuur. Dat was in februari 2011. Vanaf november 2011 werk ik bij Nieuwsuur als redacteur, deels op de last minute redactie en deels op binnenland/politiek.”

Direct een baan vinden kan dus toch?
“Als er al een stigma bestaat van jongeren die toch niet aan de bak komen, dan moeten we juist het tegendeel bewijzen. Door te laten zien dat jonge journalisten gemotiveerd zijn, veel willen leren en actief zijn naast hun studie. Je kunt zoveel meer doen. Ik besef wel dat ik veel geluk heb gehad. Het is niet raar dat je onderaan de ladder begint en niet direct al grote politieke interviews publiceert in NRC Handelsblad.”

Wat kunnen we van ViP verwachten onder jouw voorzitterschap?
“Ik denk dat we onszelf onmisbaar kunnen maken en daardoor meer leden aan kunnen trekken, door niet alleen bijeenkomsten te organiseren over leuke thema’s maar ook over minder leuke thema’s. Over hoe je bijvoorbeeld aan een baan komt, want het is wel waar dat het een lastige tijd is. Ik stel me ook voor om in gesprek te gaan met hoofdredacteuren en oudere journalisten. Welk gat laten zij straks achter? Wat missen ze nog bij jonge journalisten? Wat zijn typische beginnersfouten? En misschien kunnen wij oudere journalisten ook iets leren over nieuwe technieken en social media. Dat soort dialogen lijkt me erg leuk. Verder zou ik aan hoofdredacteuren willen vragen over hoe zij naar jonge journalisten kijken. Wat maakt dat iemand eruit springt?”

Wat kunnen studenten of pas afgestudeerden zelf doen?
“Mail gewoon eens een redacteur en vraag of je een dagje mag meelopen. Redacteuren vinden dat zelf ook leuk, zeker als je gemotiveerd bent. Bovendien wordt het makkelijker om later nog eens contact op te nemen. Je creëert zo je eigen kansen en je eigen netwerk. Dat leer je niet door alleen maar in de schoolbanken te zitten. Zelf heb ik een tijdje vrijwilligerswerk gedaan bij RTVAmstelveen en AmsterdamFM. Daar kon ik zo veel leren. Lokale zenders zijn journalistieke speeltuinen. Je kunt er alles uitproberen, je wordt ook op je vingers getikt als je iets verkeerd doet, maar je mag wel zelf aan de knoppen zitten, zelf presenteren, berichten schrijven en de uitzending voorbereiden. Daar leer je echt enorm veel van en het is heel leuk.”