Journaliste spant kort geding aan tegen de Staat

woensdag 2 april 2014

Freelance journalist Anneke Verbraeken heeft met hulp van de NVJ een kort geding aanhangig gemaakt tegen de Staat. Aan de orde is een verzoek van Verbraeken om de uit Rwanda afkomstige Iyamuremye te interviewen. Hij zit in vreemdelingenbewaring in afwachting van zijn uitzetting naar Rwanda wegens verdenking van genocide. Dit verzoek om een interview is afgewezen omdat het de relatie tussen Nederland en Rwanda zou kunnen schaden. De Rwandese autoriteiten (daarnaar gevraagd door het Ministerie van Veiligheid en Justitie) hebben aangegeven bezwaar te hebben tegen het interview.  

De reden voor het bezwaar is dat indien de betrokkene in Rwanda gedetineerd zou zijn, contact met de media evenmin is toegestaan. Een vreemde redenering  vindt Anneke Verbraeken, want het is toch niet de Rwandese overheid die bepaalt wie in Nederland met de pers mag praten? Daarnaast vindt de Staat dat niet alleen de belangen van Nederland moeten worden beschermd, maar ook de gevoelens van nabestaanden van de slachtoffers van genocide. Verbraeken vindt dat het interview ten onrechte is geweigerd en dat de persvrijheid in het geding is.

De advocaat van de NVJ heeft namens Verbraeken een kort geding aanhangig gemaakt dat aanstaande vrijdag dient bij de rechtbank Den Haag. Ook Iyamuremye diende een klacht in tegen de afwijzing van het interview. De beklagcommissie van de gevangenis heeft die klacht gegrond verklaard. Dit betekent helaas niet automatisch dat het interview door kan gaan, want de directeur van de gevangenis is in de gelegenheid gesteld binnen  twee weken een nieuwe, beter gemotiveerde beslissing te nemen. Maar als de Staat hoger beroep instelt en schorsing van de uitspraak  van de beklagcommissie vraagt, dan komt die nieuwe beslissing er niet en gebeurt er voorlopig helemaal niets, terwijl Iyamuremye  ieder moment kan worden uitgeleverd.

Verbraeken probeert  met het kort geding van aanstaande vrijdag  nog op tijd een interview af te dwingen. In het Belgische tijdschrift MO+ schreef Verbraeken eerder over deze zaak