IFJ blij met VN-resolutie voor bescherming van journalisten

dinsdag 2 oktober 2012

De International Federation of Journalists, IFJ is verheugd over de resolutie voor de veiligheid van journalisten, die is aangenomen door de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Lidstaten worden opgeroepen om een veilige omgeving te creëren voor journalisten zodat zij onafhankelijk en zonder inmenging hun werk kunnen uitvoeren.

In de resolutie worden lidstaten verzocht om nodige stappen te ondernemen om de veiligheid van journalisten te bevorderen. Deze omvatten ondermeer wetgevende maatregelen, bewustmaking bij de rechterlijke macht en militair personeel, monitoring en rapportage van aanvallen tegen journalisten, het veroordelen van die aanvallen en het kunnen inzetten van middelen om aanvallen te onderzoeken en te vervolgen.

IFJ-president Jim Boumelha noemt de resolutie een enorme impuls aan de wereldwijde campagne van de journalistenorganisatie voor een betere bescherming van journalisten. Wel voegt hij eraan toe dat deze resolutie niet mag verstoffen, zoals bij eerdere verklaringen en resoluties is gebeurd. Het aantal gedode journalisten blijft stijgen, ondanks de overvloed aan internationale instrumenten en wetten, convenanten, verklaringen en resoluties die zijn genegeerd door veel regeringen, aldus Boumelha.

De resolutie werd ingediend door de delegaties van Oostenrijk, Brazilië, Marokko, Zwitserland en Tunesië en oogstte steun van meer dan 60 andere delegaties.

De NVJ geeft advies en ondersteuning aan journalisten die voor hun werk naar gevaarlijke gebieden afreizen. Meer informatie: www.nvj.nl/veiligheid