Expertmeeting OM en Pers

maandag 18 juni 2012

Het College van Procureurs Generaal en de NVJ organiseren op woensdag 4 juli een informele expertmeeting van vertegenwoordigers van OM en de pers in Restaurant Auditorium Dauphine te Amsterdam. Bij deze bijeenkomst zullen persofficieren, hoofdofficieren, persvoorlichters en de voorzitter van het college van PG’s, mr Herman Bolhaar, ervaringen delen met journalisten, die in hun werk vaak met het OM te maken hebben.

De bedoeling is dat er open over incidenten en dilemma’s wordt gesproken, zodat er over en weer meer begrip komt voor elkaars vakinhoudelijke positie, maar vooral ook wordt gekeken hoe er beter met bepaalde ergernissen kan worden omgegaan.

Thema’s en vragen die aan de orde komen:

- Opsporingsberichtgeving. Wat kan en wat kan niet? Is het OM exclusief gebonden aan bepaalde partijen en hoe gaan media om met de beelden?

- Manier van doen OM met klokkenluiders/ bronnen binnen eigen organisatie, die informatie lekken naar journalisten;

- Hoe gaan OM en de journalistiek om met het vrijgeven van IP-adressen van mensen die op een forum van een journalistiek medium reageren?

- Wanneer is een wetsovertreding door een journalist in het licht van het algemeen maatschappelijk belang in de optiek van journalisten / justitie te rechtvaardigen?

- Welke rol speelt het OM bij het inperken van de bewegingsvrijheid van journalisten bij incidenten? (Recent: Kwestie Ter Apel)

- De rol van de persvoorlichter.

Dagvoorzitter is Frederique De Jong, radiopresentator.
De bijeenkomst is met opzet klein van opzet. Er wordt gestreefd naar circa 15 vertegenwoordigers vanuit de journalistiek en 15 vertegenwoordigers vanuit het OM.

De expertmeeting op 4 juli begint om 15.00 uur en zal rond 18.30 uur worden afgesloten met een bescheiden buffet, verzorgd door Restaurant Dauphine (Prins Bernhardplein 175, Amsterdam). Het is uitdrukkelijk een informele bijeenkomst, dus alleen bedoeld voor uitwisseling van ervaringen, niet voor directe nieuwsverslaggeving.

Aanmelden kan door voor 29 juni een mail te sturen naar: vereniging@nvj.nl ovv expertmeeting 4 juli OM + Pers.