Encryptie op P2000 uitgesteld tot 2017

dinsdag 6 augustus 2013

De encryptie van berichten over het P2000 netwerk wordt uitgesteld tot 2017. Op kamervragen van de SP heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie laten weten dat hij wel de mogelijkheden wil onderzoeken, maar dat encryptie voorlopig niet op P2000 zal komen. De minister heeft verder toegezegd dat een landelijke richtlijn voor het informeren van de media wordt afgestemd met de NVJ.

De encryptie wordt uitgesteld omdat de minister wil wachten op de besluitvorming over de aanbesteding van de nieuwe beheerovereenkomst voor C2000, die door voortschrijdend inzicht gefaseerd wordt uitgevoerd.

De minister schrijft in zijn antwoord aan de Tweede Kamer dat hij voornemens is de mogelijkheden tot encryptie te onderzoeken en afhankelijk van de technische en financiële consequenties daarover te besluiten. Als encryptie op de pagingberichten wordt doorgevoerd dan zijn de berichten die tussen de meldkamer en de eenheden worden verzonden en de via paging verzonden persalarmeringen niet langer zichtbaar. Journalisten zullen door middel van zogenaamde persalarmeringen worden geïnformeerd over incidenten. Hiervoor zal in in overleg met het veiligheidsberaad en de nationale politie een richtlijn worden opgesteld voor alarmering van de pers, die tevens zal worden afgestemd met de NVJ.

Aanstaande donderdag staat weer een periodiek overleg tussen NVJ en de nationale politie gepland.