Cosmetische ingreep of ziekte?

maandag 26 mei 2014

In een procedure voor de Rechtbank Oost Brabant kwam onlangs de vraag aan de orde of het uitvallen voor het verrichten van werk vanwege een geslachtsveranderende operatie kan worden beschouwd als ziekte, of als een cosmetische ingreep. Een belangrijk onderscheid aangezien de werkgever bij ziekte in principe verplicht is het loon door te betalen.

De casus was als volgt. Werkneemster trad op 16 februari 2011 als chauffeur in dienst van werkgever. Zij was toen nog een man. De werkneemster is vervolgens met medeweten van de werkgever het traject ingegaan van geslachtsverandering. In april 2012 heeft de werkneemster de operatie ondergaan, daarna heeft zij zich ziek gemeld. Vier maanden later zegt zij zelf de arbeidsovereenkomst met haar werkgever op.

De werkgever weigert het loon door te betalen tijdens de ziekteperiode. Hierop maakt de werkneemster een procedure aanhangig bij de kantonrechter. Werkgever betoogt onder meer dat een geslachtsveranderende operatie een cosmetische ingreep is, die voor rekening van werkneemster dient te blijven.

De kantonrechter gaat hierin niet mee. Hij beschouwt de geslachtsveranderende operatie als een medisch noodzakelijke ingreep die moet plaatsvinden om te komen tot een geslachtsverandering. Er is geen sprake van een puur cosmetische ingreep die vanuit medisch oogpunt niet noodzakelijk zou zijn. De werkneemster heeft dan ook recht op doorbetaling van haar loon omdat zij in medisch opzicht niet in staat was om te werken.

Bron: uitspraken.rechtspraak.nl