Comparitie zaak Burgers tegen Plasterk

dinsdag 6 mei 2014

Een coalitie van procespartijen, waaronder de NVJ, kruist in de rechtszaak Burgers tegen Plasterk dinsdag 13 mei de degens met de landsadvocaat. Vanaf 9.30 uur vindt in de rechtbank Den Haag een comparitie plaats, waarbij de partijen zijn opgeroepen een toelichting te geven. De procespartijen, bestaande uit verschillende organisaties en burgers, zijn eind 2013 de rechtszaak tegen de Nederlandse Staat begonnen. Zij eisen dat de Staat stopt met het gebruiken van gegevens die niet in overeenstemming met de Nederlandse wet zijn verkregen.

Met de zaak willen de partijen een einde maken aan het 'witwassen' van gegevens die illegaal zijn verkregen en daarnaast de Staat verplichten mensen wiens gegevens zijn gebruikt te informeren. Ook moet de zaak de maatschappelijke discussie over het afluisteren van Nederlandse burgers door buitenlandse inlichtingendiensten bevorderen.

De NVJ doet mee vanwege het persvrijheidsbelang dat in het geding is. ‘Het op grote schaal afluisteren en aftappen van burgers heeft ook een negatief effect op het goed functioneren van de journalistiek’, aldus NVJ-secretaris Thomas Bruning.

De aangesloten organisaties zijn: de NVJ, de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten, de Internet Society Nederland en Stichting Privacy First.

De deelnemende burgers zijn: Rop Gonggrijp, Jeroen van Beek, Bart Nooitgedagt, Brenno de Winter en Mathieu Paapst.

De regie ligt in handen van advocatenkantoor Bureau Brandeis