Brandslachtoffer krijgt prijs op Fries Persfeest

maandag 10 maart 2014

De Friese Persprijs is dit jaar uitgereikt aan de Leeuwarder horeca-onderneemster Baukje de Vries. Volgens de jury staat zij symbool voor de veerkracht van Leeuwarden. De prijs is een beloning voor Friezen die op belangrijke momenten "de pers noch zoeken noch schuwen", kortom: nuchtere mensen zonder ijdeltuiterij. 

De Vries verloor al haar persoonlijke bezittingen bij de grote brand die in oktober een aantal historische panden in het Leeuwarder centrum verwoestte. Desondanks maakte ze keer op keer tijd vrij om alle media geduldig te woord te staan, ook namens andere getroffenen. De Vries vond dat vanzelfsprekend. 

De prijs werd uitgereikt op het jaarlijkse Friese Persfeest in de Leeuwarder Blokhuispoort. Zo'n 75 journalisten en fotografen waren hier zaterdag aanwezig. Er verschenen dit jaar opmerkelijk veel freelancers: zowel verslaggevers als fotografen. 

Het feest en de prijs vormen een oude traditie, waarvan de oorsprong al gauw een halve eeuw teruggaat. De NVJ, de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad en Omrop Fryslân zijn de dragende krachten achter het evenement. 

Op het feest werd ook de traditionele nieuwsquiz gehouden, waarin journalisten hun kennis van het Friese nieuws konden testen. LC-verslaggever Tim Fierant was dit jaar de winnaar. 

Voormalig directeur en hoofdredacteur Roel Dijkhuis van RTV-Noord was uitgenodigd om het publiek te prikkelen met een kritisch verhaal over de Friese perswereld. Hij kraakte de plannen van Omrop Fryslân en de Leeuwarder Courant om gezamenlijk een Fries mediacentrum op te richten. Zo'n samenwerking lost geen problemen op en maakt dan ook weinig kans, stelde Dijkhuis: 'Omroep en kranten zijn sterk van elkaar verschillende vakken. Die gooi je niet zomaar op een hoop.'