Brandbrief aan EU over persvrijheid Turkije

dinsdag 21 januari 2014

De Europese Federatie van Journalisten, waarvan de NVJ deel uitmaakt, wijst in een brandbrief aan de voorzitters Van Rompuy, Barosso en Schulz van respectievelijk Europese Raad, Europese Commissie en Europees Parlement, op de verslechterende situatie van de persvrijheid in Turkije. Vandaag bezoekt de Turkse premier Recep Tayyip Erdoğan Brussel om te praten over de toetreding tot de EU van Turkije.    

Op dit moment zitten nog 60 journalisten vast in Turkije. Een meerderheid van hen wordt beschuldigd van het plegen van terroristische activiteiten. Deze journalisten zijn niet gevangen gezet omdat ze terroristen zijn, maar alleen omdat zij hun werk deden, aldus EFJ.

De situatie in Turkije heeft een kritiek punt bereikt, aldus EFJ. Eind vorig jaar werden de vier journalisten Füsun Erdoğan, Ziya Ulusoy, Bayram Namaz en Ibrahim Cicek veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Op grond van de wet tegen het terrorisme in Turkije werden de vier veroordeeld tot 3.000 jaar gevangenisstraf. Eén van hen is de Nederlands-Turkse Füsun Erdoğan, die verdacht wordt van het leiden van een linkse terreurorganisatie. Ze zit inmiddels al meer dan zeven jaar vast vanwege haar vermeende betrokkenheid. Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, noemt het vonnissen van de vier journalisten ‘dieptriest’. ‘Dat in een land dat zo dicht bij ons staat en dat onderdeel wil worden van de Europese Unie zoiets kan gebeuren.’ De NVJ heeft ondermeer minister Timmermans gevraagd zich in te spannen voor Füsun Erdoğan.

In verschillende landen, waaronder Nederland, zijn vreedzame protesten gevoerd tegen de veroordelingen. In de brandbrief roept de EFJ de Europese voorzitters op om de druk op de Turkse regering en de premier op te voeren. De Turkse regering zal zich moeten houden aan de democratische waarden en de handhaving van de grondrechten zoals die worden gewaarborgd door het EU-Verdrag .

Documentaire Dag van de Persvrijheid

Op de Dag van de Persvrijheid, dit jaar op vrijdag 2 mei, wordt in De Rode Hoed een documentaire uitgezonden over de zaak van Füsun Erdoğan. In de film wordt de zoon van de journaliste, de in Nederland wonende Aktas Erdoğan, gevolgd die zich vurig inzet voor de vrijlating van  Füsun Erdoğan. Het thema van de Dag van de Persvrijheid dit jaar is ‘Persvrijheid in een steeds scherper bewaakte wereld’.