Bestuurslid René de Monchy voorgedragen als nieuwe voorzitter

dinsdag 16 mei 2017

Het bestuur van de NVJ draagt het huidig bestuurslid René de Monchy voor als nieuwe voorzitter van de NVJ. Huidig voorzitter Marjan Enzlin heeft eerder aangegeven een tweede termijn als voorzitter niet te ambiëren vanwege het grote tijdsbeslag dat dit met zich meebrengt, gecombineerd met haar andere werkzaamheden.

Wel heeft ze besloten zich wel als bestuurslid herkiesbaar te stellen voor een tweede termijn. Ook de overige bestuursleden hebben zich herkiesbaar gesteld. Tijdens de ALV op zaterdag 10 juni wordt aan de leden goedkeuring gevraagd voor de herverkiezing van bestuursleden en voorzitter.

De eerste bestuurstermijn van voorzitter Marjan Enzlin, Max van Weezel, Wilma Haan en Frans Pasma loopt in juni ten einde. Van 21 maart tot 15 mei konden kandidaten zich aanmelden voor een zetel binnen het hoofdbestuur. Omdat geen passende kandidaten zijn gevonden die voldoen aan de voorwaarden van het functieprofiel, stelt het bestuur voor de voorzitter uit eigen geledingen voor te dragen.

René de Monchy

René de Monchy (1968) studeerde Algemene Letteren en Filosofie / Ethiek. Hij werkt als presentator, interviewer, verslaggever, redacteur en dagvoorzitter voor BNR Nieuwsradio. Tevens werkt hij binnen de FD Mediagroep (FDMG) samen met de redactie van het Financieele Dagblad. Voordat hij zijn studie afrondde, begon hij als redacteur en samensteller voor een actualiteitenrubriek op televisie. Daarna werkte hij onder meer op de redactie van een gerenommeerd financieel onderzoeksinstituut en was hij betrokken bij een Hilversumse internet-startup. Ook werkte hij enkele jaren op een communicatie-afdeling in het buitenland. Naast zijn journalistieke werk heeft hij de redactieraad van BNR Nieuwsradio opgericht en mede geschreven aan de redactiestatuten. Als bestuurder heeft hij in het verleden onder andere ervaring opgedaan in het bestuur van een stichting en als penningmeester binnen de NVJ. Zijn columns zijn in verschillende uitgaven te lezen.

Ingezette lijn voortzetten

‘Ik ben bezorgd over de levensvatbaarheid van (kwaliteits)journalistiek in een vrije markt’, aldus De Monchy. ‘Harde cijfers en verwachtingen laten zien dat bestaande modellen moeite hebben om levensvatbaar te blijven in het snel veranderende medialandschap. Anderzijds bieden nieuwe modellen nog onvoldoende zekerheid om als volwaardig alternatief te dienen. Het hoeft geen betoog dat dit veel van onze leden raakt of kan gaan raken. De NVJ staat voor hun belangen en zal deze afwegen en daarvoor de verantwoordelijkheid nemen. Ik ben dan ook van plan om de ingezette lijn door mijn voorganger voort te zetten, en mocht dat nodig zijn, te verbeteren.’ 

Rol van de NVJ

‘Daarnaast merk ik dat journalistieke thema's zoals nep-nieuws, de dominantie van buitenlandse distributeurs of de bescherming van de vrije pers in het buitenland steeds vaker een onderwerp zijn in maatschappelijk debat. De NVJ wordt binnen die debatten in toenemende mate om een standpunt gevraagd. Onze vereniging wordt daarmee in de rol geduwd als branche- of koepelorganisatie voor de gehele journalistiek. Ik vind het belangrijk dat bestuur, secties en leden over die rol blijven discussiëren, zoals onder voorzitter Marjan Enzlin al het geval was.’