Amnesty International start bliksemactie tegen veroordeling journalisten Egypte

dinsdag 24 juni 2014

Amnesty International is een bliksemactie gestart om de in Egypte veroordeelde Al Jazeera journalisten vrij te krijgen. De mensenrechtenorganisatie vraagt aandacht voor de journalisten die gevangen zijn gezet en roept iedereen op om naar de Egyptische overheid te schrijven. De NVJ steunt de bliksemactie van Amnesty.

Drie journalisten van Al-Jazeera, Mohamed Fahmy, Peter Greste en Baher Mohamed zijn maandag veroordeeld tot zeven en tien jaar gevangenisstraf. De Nederlandse journaliste Rena Netjes werd bij verstek veroordeeld tot tien jaar cel. De NVJ spreekt van een “een inktzwart vonnis” en zal de zaak aankaarten bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en de IFJ (Internationale Federatie van Journalisten). ‘Het enige wat we nu kunnen doen is diplomatieke druk uitoefenen om te zorgen dat het vonnis wordt herzien.’

Amnesty roept op haar site iedereen op om actie te ondernemen tegen de vonnissen en brieven te schrijven naar het Openbaar Ministerie in Egypte en het ministerie van Buitenlandse Zaken en Veiligheidszaken.