Ambassadeur adviseert journalisten in beroep te gaan

dinsdag 8 juli 2014

De onlangs in Egypte veroordeelde journalisten, van wie er drie daadwerkelijk in de gevangenis zitten, moeten in hoger beroep gaan en de uitkomsten daarvan afwachten. De overheid in Egypte kan niet ingrijpen in de rechtsgang aangezien de rechterlijke macht,  zoals dat in een democratie hoort, gescheiden van de overheid functioneert. Dat zei de Egyptische ambassadeur in Den Haag vandaag in een gesprek met NVJ bestuurders Mark Fuller en Marjan Enzlin.

Fuller en Enzlin waren op de ambassade om  aan de ambassadeur te melden dat de recente veroordelingen van collega’s in de ogen van de Nederlandse journalistiek volstrekt onacceptabel zijn. Eerder deden de NVJ en het Genootschap van hoofdredacteuren dat ook al in een brief aan president Abdel Fatha al-Sisi. Laatstgenoemde kwam gisteren met de uitspraak dat de journalisten niet berecht hadden mogen worden en dat de berechtingen slecht zijn voor de reputatie van Egypte. Op de vraag aan de ambassadeur in welk licht deze -op zich bemoedigende - uitspraak van de president moet worden gezien, zei deze: “Het is een belangrijke uitspraak, alles wat de president zegt, is belangrijk.”

De ambassadeur kon verder geen enkele toezegging doen. Wel greep hij de afspraak aan om te melden dat Westerse journalisten niet goed geïnformeerd zouden zijn over Egypte en daardoor niet objectief zijn in hun verslaglegging over het land. “De negatieve tendens in de berichtgeving, is niet goed voor de stabiliteit van een democratie in ontwikkeling”, aldus de ambassadeur, die overigens beaamde dat de stabiliteit in een democratie juist van onafhankelijk journalisten moet komen. “Maar, daarmee staan zij nog niet boven de wet”, aldus de ambassadeur.

Over de inhoud van de veroordelingen wilde de ambassadeur geen uitspraken doen. En over het feit dat er in Westerse ogen geen sprake kan zijn geweest van een fair trial ook niet. “Dat kan ik niet beoordelen en dat kunt u ook niet.”Fuller en Enzlin verlieten de ambassade na een bespreking van ongeveer een uur en nadat zij de ambassadeur nogmaals op het hart hadden gedrukt dat de Nederlandse journalistiek altijd voor de persvrijheid zal blijven staan en over de zaak zal blijven berichten. Net als over soortgelijke zaken in andere landen.