12 do’s & don’ts voor de ideale sollicitatie

donderdag 2 april 2015

Hoe zorg je dat je gezien wordt door de hoofdredactie? Wat is de ideale sollicitatiebrief? Hoe treed je op tijdens het sollicitatiegesprek? Marcella Breedeveld (hoofdredactie NRC Handelsblad / nrc.next) vertelde tijdens de Nacht van de Journalistiek 12 do’s & don’ts voor de ideale sollicitatie.

foto: Sebastiaan ter Burg

  1. Heb je je stage afgerond? Zorg dan dat je je sollicitatiebrief klaar hebt. Dit is het moment voor de hoofdredactie om nog meer van je te zien dan die aardige hardwerkende stagiair die je was. Weinig stagiairs maken gebruik van die kans. Wees dus proactief.
  2. Laat je sporen achter. Denk niet te snel dat je niet wordt uitgenodigd voor een gesprek of niet wordt gelezen. En als je dan niet bent uitgenodigd, belandt je brief toch al snel in een digitale map die op het moment dat er een zoektocht naar een nieuwe redacteur begint, weer wordt geopend. Het kan best zijn dat jouw sollicitatiebrief er dan wel toe doet.
  3. Journalisten met online vaardigheden hebben een streepje voor! Er is nog steeds een groot tekort aan journalisten met online kennis en ervaring. Dit is typisch iets wat je jezelf kunt aanleren, begin in elk geval met Wordpress onder de knie te krijgen.
  4. Een master na je mediastudie kan een toegevoegde waarde zijn en kan ook iets zeggen over de manier waarop je ergens naar kijkt. Maar een specialisatie hoeft niet per se een master te zijn. Als je ervaring hebt met werken in een verzorgingstehuis, zul je een heel andere reportage maken dan iemand die dat niet heeft. Zelfs de streek waar je vandaan komt, kan meewerken. De meerwaarde is namelijk dat je anders bent dan de gevestigde orde en naar die meerwaarde wordt gezocht.
  5. Open sollicitaties werken! Maar het gaat er wel om dat je een goed verhaal hebt te vertellen. Alleen schrijven dat je bent afgestudeerd en een baan zoekt, heeft niet veel zin. Laat weten waar je van droomt, waar je interesses liggen en schrijf ook iets specifieks over de betreffende krant, het tijdschrift of de omroep.
  6. Besteed serieuze aandacht aan je brief en beperk je tot één A4. Focus je op 2 of 3 invalshoeken en niet op alle voorwaarden die worden gesteld in de vacature. Behandel je brief als een journalistiek artikel, maak daarom keuzes. Of iemand geraakt wordt door de brief, wordt al bepaald in de eerste twee alinea’s. Besef dus goed dat een brief zwaarder weegt dan een kale CV. Het meesturen van een artikel of een blog wordt altijd op prijs gesteld en bekeken.
  7. Vergeet het maar als je brief begint met alleen Beste,. Je bent gediskwalificeerd als journalist als je niet eens de moeite hebt genomen om de juiste naam op te zoeken.
  8. Nieuwsgierigheid en gretigheid zijn de belangrijkste elementen in een sollicitatiebrief. De hoofdredactie hoeft niet te weten dat jij ooit in Peru bent geweest als je daar verder niets hebt gedaan. Maar heb je in het land lokale kranten hebt bezocht, dan zegt dat iets over jouw nieuwsgierigheid.
  9. Wees ervan bewust dat een brief handvatten bevat voor het komende sollicitatiegesprek. Denk dus aan je interesses, je ervaringen, en je verdieping in het betreffende medium.   
  10. Wees tijdens het sollicitatiegesprek actief, wacht niet enkel op de vragen die op je afkomen. Weet ook dat journalisten graag praten over hun vak of over hun krant. Dus, stel je vragen, bedenk ideeën en zorg dat het een echt gesprek wordt!
  11. Denk mee met de organisatie. Journalisten zijn geen alleenheersers meer van het nieuws. Media en redacties veranderen razendsnel. Een belangrijk vraagstuk is hoe verhalen bij de lezer komen. Denk na over dat vraagstuk en deel die gedachte.
  12. Houd je loopbaan in conditie. Stimuleer jezelf om steeds weer te vernieuwen. Dwing jezelf tot het schrijven over andere onderwerpen dan je gewend bent. Onderzoek carrièreperspectieven. Leg je eigen lat hoger, ook al voelt dat soms ongemakkelijk.​

I want to work for The Guardian

De sollicitatiebrief die Daan Louter naar The Guardian stuurde voor een stageplek is er een die direct opvalt. Hij maakte speciaal de websitepagina I want to work for The Guardian. Daan werd direct uitgenodigd voor een gesprek. Inmiddels is hij afgestudeerd en maakt deel uit van het Interactive team bij The Guardian.

NVJ Dossier Starters & Studenten

Je kunt bij ons aankloppen voor loopbaan- en ondernemersadviezen en salaris- en sollicitatieadvies, of raadpleeg onze pagina Veel gestelde vragen over zelfstandig ondernemen. Al deze informatie vind je in ons dossier Starters & Studenten.