‘Photofilms vertellen een krachtig verhaal’

zondag 22 januari 2012

Volgens uitvoerend producent Peter Rudge van het Britse productiebedrijf Duckrabbit vertellen zogenoemde photofilms een krachtig verhaal, waarin beeld en geluid in het geheugen blijven hangen. Rudge vertelde zijn verhaal tijdens een seminar over het gebruik van multimedia door fotojournalisten, voorafgaand aan de uitreiking van de Zilveren Camera 2011.

Duckrabbit combineert video met still fotografie omdat volgens Peter Rudge juist daarin het persoonlijke verhaal en de dramatiek in het geheugen worden gegrift. Fotografie, audio en bewegend beeld versterken elkaar. Tijdens het seminar toonde Rudge ondermeer een indringende reportage over de zwangere Congolese Zawadi dat met spoed naar een kliniek moet worden overgebracht. De stills gaan gepaard met audio van een kreunende Zawadi die smeekt om rustig te rijden, waarna video het bewijs levert van de erbarmelijk slechte weg.

HEALING from duckrabbit on Vimeo.

Rudge: ‘Ik vertel tijdens workshops die we geven aan fotografen, videomakers en journalisten om bij audiovisuele storytelling te denken aan wat er komt kijken bij een Shakespeare uitvoering: je verhaal, je podium, je acteurs, je publiek, je rekwisieten oftewel het inzoomen op een simpel detail.’