Heb je te maken of te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer? Je kunt dit melden bij de NVJ en/of Mores.online, meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de Nederlandse culturele en creatieve sector. Bij wie je je ook meldt, elke melding wordt professioneel en in absolute vertrouwelijkheid aangepakt.
Aanspreekpunt NVJ-leden
Binnen de NVJ treedt Yvonne Berkeljon op als eerste aanspreekpunt. Bij haar kun je je verhaal kwijt en samen kan worden gezocht naar mogelijke oplossingen, die kunnen variëren van een gesprek tot het indienen van een formele klacht of zelfs aangifte. Ook kunnen de mogelijkheden voor een schadevergoeding worden besproken.
Mogelijk heb je als werknemer recht op schadevergoeding. Werkgevers hebben een zorgplicht voor de veiligheid van werknemers op de werkvloer. Dat geldt ook voor de werkomstandigheden. Als bijvoorbeeld burnout-klachten rechtstreeks een gevolg zijn van een onveilige werksfeer of onverantwoord hoge werkdruk, kun je de werkgever daarvoor aansprakelijk stellen.
Er moet een aantal stappen doorlopen worden als het tot een rechtszaak of schadeclaim komt. Ten eerste moet duidelijk worden dat de klachten veroorzaakt worden door de werksituatie. Daarnaast is het van belang dat de misstanden ooit zijn gemeld bij de werkgever. Ook kun je in gesprek gaan met een vertrouwenspersoon of kun je je wenden tot personeelszaken of de redactiecommissie.
Ten slotte gaat het om de vraag: wat is de schade? Als je uitvalt word je normaal gesproken doorbetaald, maar je kunt bijvoorbeeld niet doorgroeien in je functie. En je hebt misschien stressklachten, of kunt helemaal niet meer werken op je oude niveau. Wat dat betreft is er geen verschil met schade na een fysiek bedrijfsongeval. Dan heb je alle reden om uit te laten zoeken wat je had kunnen verdienen als je normaal had kunnen werken.
Yvonne Berkeljon is dagelijks per mail bereikbaar via yberkeljon@nvj.nl. Een terugbelverzoek zal snel (en natuurlijk vertrouwelijk) worden behandeld.
Aanspreekpunt bij collectieve meldingen
Bij een structureel probleem van ongewenst gedrag op een afdeling of wanneer meerdere mensen op een afdeling problemen ervaren met een onveilige werkomgeving kun je contact opnemen met een van de secretarissen van de afdeling Collectieve Belangenbehartiging bij de NVJ.
Voor een werknemer of freelancer is het altijd lastig om het probleem aan te kaarten bij je leidinggevende of werkgever. Je voelt je niet veilig of je weet niet zeker hoe je het probleem aan kunt pakken. Met collega’s die hetzelfde probleem ervaren kun je melding doen bij de afdeling Collectieve Belangenbehartiging waardoor je je beter gesteund voelt. Samen brengen we de problematiek in beeld en bedenken we een passende en veilige aanpak en gaan zo mogelijk met de werkgever in gesprek om tot een oplossing te komen.
Aanspreekpunt binnen de NVJ is Wais Shirbaz, wshirbaz@nvj.nl
Meldpunt Mores.online
De NVJ is officieel aangesloten bij Mores.online, het meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de Nederlandse culturele en creatieve sector.
Mores is opgericht door de filmsector als reactie op de meldingen van seksueel overschrijdend gedrag in die sector. Tegelijk met de NVJ sluiten ook De Schrijverscentrale, de Auteursbond en GAU (Groep Algemene Uitgevers) zich aan bij Mores.online. Daarmee is het meldpunt vanaf nu ook beschikbaar voor schrijvers, journalisten, fotojournalisten, programmamakers, illustratoren, spoken word-artiesten, vertalers en scenarioschrijvers.
Na je eerste contact krijg je zo snel mogelijk iemand van Mores.online aan de lijn, dan wel een reactie op je mail of brief. De responstijd is maximaal een werkdag, maar er wordt geprobeerd binnen enkele uren te reageren. Elke melding wordt op maat behandeld. Ga naar de website van Mores.