Opinie- en documentairemaker Fidan Ekiz (41) opent het Festival van de Journalistiek op zaterdag 22 september in Utrecht met een keynote over persvrijheid.
(tekst: Misha Melita, foto: Truus van Gog)
Festival
“Ik laat fragmenten zien uit de serie die ik al heb gemaakt: zoals De Pen en het Zwaard over persvrijheid in zes verschillende landen. Op dit moment ben ik ook bezig met het draaien van een documentaire in Turkije, waar het onder andere gaat over persvrijheid. Ik denk dat ik vooral zal inzoomen op Turkije, omdat daar nu veel gebeurt en dat ook veel te maken heeft met mijn eigen positie hier in Nederland als journalist.”
Turkije
“Het is nieuw dat er nu een alleenheerschappij is in Turkije, negentig procent van de media is al in handen van Erdogan. Maar het is nog onzeker wat de regimeverandering precies gaat betekenen voor journalisten en de media. Er zijn nog wel een aantal publicaties die vrij onafhankelijk zijn, maar ik hoor ook steeds meer geluiden dat mensen bang zijn en denken dat ze steeds meer beperkt gaan worden. De scheiding der machten is weg. Ik verwacht een vlucht van intellectuelen en journalisten.”
Twee werelden
“Het ironische is dat ik naar het buitenland ga om documentaires over persvrijheid te maken, maar hoe meer ik in Nederland opiniërend word, hoe meer ik merk dat de discussie over persvrijheid mij ook persoonlijk raakt. Ik zit in twee werelden, de Nederlandse en de Turkse, en ik ben behoorlijk kritisch over Erdogan. Als ik in Turkije ben kan ik daar gewoon een gesprek over voeren, zonder door mensen met een andere mening voor landverrader te worden uitgemaakt. Hier niet. Turkse Nederlanders zijn veel feller. Het houdt me niet tegen in mijn werk, maar ik had nooit verwacht toen ik op de School voor de Journalistiek zat, dat ik ooit bedreigd zou worden.”
Jonge journalisten
“Er is veel veranderd in de journalistiek sinds ik zelf op de School voor de Journalistiek zat. Ik denk dat je als journalist tegenwoordig een dikke huid moet hebben en ik vraag me af of studenten daar goed op worden voorbereid. Zeker als je een andere achtergrond hebt, of als je wilt schrijven over vluchtelingen, islam of integratie. Het zou goed zijn als daar aandacht voor was.”
NVJ
“Journalisten zouden vaker met elkaar in contact moeten komen, en dan vooral met de journalisten waar ze het niet mee eens zijn. Zet juist de mensen van GeenStijl en de NOS bij elkaar, en laat iedereen met elkaar praten en ideeën uitwisselen. Een grote borrel om eens wat solidariteit met elkaar te creëren in plaats van dat we allemaal in onze eigen bubbel zitten. Dat lijkt me een uitgelezen taak voor de NVJ. Ik ben erbij.”
- Het Festival van de Journalistiek vindt plaats op zaterdag 22 september in Het Huis in Utrecht. Ga hier naar meer informatie