NVJ vindt nieuwe regel voor parlementaire journalist onacceptabel

vrijdag 5 september 2014

Op het moment dat een Kamerlid met draaiende camera wordt ondervraagd, mag hij of zij bepalen of de beelden op televisie komen, aldus een nieuwe regel voor parlementair journalisten. Dit staat in een brief die Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg naar alle parlementaire journalisten heeft gestuurd. De NVJ vindt deze regel onacceptabel en roept het Kamerpresidium op om de nieuwe regel te schrappen.

Gedragsregels in het Kamergebouw bestaan al langer voor parlementaire journalisten. Zo is er de regel dat journalisten niet met draaiende camera’s politici mogen overvallen. Deze regel wordt echter al jaren niet gehandhaafd. Aan de richtlijn is nu de regel toegevoegd dat als het Kamerlid en/of de bewindspersoon aangeeft niet te willen meewerken, de opnames worden gestopt en het opgenomen materiaal ook niet wordt gebruikt. NVJ-bestuurslid Max van Weezel vindt dit onacceptabel. ‘Een politicus mag dus zeggen dat de journalist stopt met filmen en mag ook het bandje opeisen. Dat is van de gekke. De NVJ heeft begrip voor een convenant met gedragsregels, maar er kan geen sprake van zijn dat politici kunnen eisen dat het interview wordt gestopt als het hen niet bevalt of als het gesprek een vervelende wending neemt.’

Kamerpresidium

Het verbaast de NVJ dat de al bestaande regels die helemaal niet werden toegepast door het Kamerpresidium nu juist worden aangescherpt, in plaats dat de bestaande regels eerst worden gehandhaafd. ‘Het is stilstaan of hollen’, aldus Van Weezel.

De NVJ roept het Kamerpresidium op het deel van de richtlijn, namelijk dat politici het recht krijgen om een veto uit te spreken over uitspraken die ze al hebben gedaan, terug te nemen.

Persvereniging

Een complicerende factor is dat ook de voorzitter van de parlementaire persvereniging zijn handtekening heeft gezet onder het nieuwe convenant. In NRC zegt voorzitter Jos Heymans zelf verbaasd te zijn over de uiteindelijke richting. Zijn bedoeling was juist dat de oude richtlijn werd versoepeld. De NVJ roept ook het bestuur van de parlementaire persvereniging op om hun handtekening onder dat deel van het convenant terug te trekken.